Hlavní obsah

Grónští pavouci se s oteplováním klimatu zvětšují a rychleji množí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlivem rychlého oteplování klimatu Arktidy jsou pavouci na severu Grónska větší. Tvrdí to tým německých a dánských vědců, který při měření 5000 slíďáků druhu Pardosa glacialis zjistil, že v letech 1996 až 2005 tato zvířata narostla v průměru o osm až deset procent. V průměru dorůstají tito grónští pavouci pěti centimetrů.

Foto: Profimedia.cz

Pavouk druhu Pardosa, příbuzný grónských pavouků

Článek

Ve stejném období se současně uspíšil příchod každoročního tání na severu arktického ostrova o 20 až 25 dnů, uvedl ve studii dánský vědec Tokem Thomasem Höyem z univerzity v Arhusu. Výsledky zkoumání Höyemova týmu zveřejnil časopis Biology Letters.

Změna velikosti pavouků se projevila na samečcích i samičkách. Samečci díky rychlejšímu růstu dříve pohlavně dospívají. U samiček, ačkoli v průměru nenarostly tolik co jejich protějšky, se naopak zvětšila plodnost a přivádějí na svět více potomků.O několik milimetrů také zesílily i pavoučí skeletony.

Zkoumané exempláře vědci sbírali v okolí výzkumné stanice Zackenberg a měřili je s pomocí počítače pod mikroskopem. Na základě výzkumu došli vědci k závěru, že důsledky změn klimatu na severogrónské pavouky jsou komplexní, nemusí být ale konečné. U samiček sice stoupla plodnost, na druhou stranu se u nich také rozšířil kanibalismus, neboť mohutnější jedinci začali ve větší míře požírat menší zástupce svého druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám