Hlavní obsah

Cohn-Bendit: Klaus je schopen kvůli Lisabonu zkorumpovat senátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolupředseda Zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit v úterý podle agentury AFP naznačil, že český prezident Václav Klaus by se mohl pokusit zkorumpovat některé české senátory před hlasováním o lisabonské smlouvě o Evropské unii v horní komoře českého parlamentu. Mluvčí Hradu Radim Ochvat odmítl obvinění komentovat.

Foto: ČTK

Daniel Cohn-Bendit

Článek

"Vše bude záležet na finančních možnostech českého euroskeptického prezidenta Václava Klause, protože pro to, aby byl znám výsledek, je třeba vědět, kolik členů českého Senátu je schopen koupit," citovala AFP francouzského europoslance a někdejšího známého levicového radikála Cohna-Bendita, který je znám jako autor různých skandálních výroků.

V Česku jsou věci vždy v pohybu. Najednou člověk vidí, že někdo, kdo je v jisté politické skupině, hlasuje jiným způsobem (než jeho kolegové) a o několik let později si všimneme, že má krásný dům...
Daniel Cohn-Bendit

Český Senát by měl o lisabonské smlouvě reformující unijní struktury hlasovat ve středu.

"V Česku jsou věci vždy v pohybu. Najednou člověk vidí, že někdo, kdo je v jisté politické skupině, hlasuje jiným způsobem (než jeho kolegové) a o několik let později si všimneme, že má krásný dům. To jsou věci, které se v Česku stávají... To není vtip: všichni, kteří znají Česko, vědí, že se to takto již stalo při parlamentních hlasováních. Podobné události postihly všechny politické skupiny (v ČR)," tvrdil podle AFP Cohn-Bendit.

Cohn-Bendit se už s Klausem střetl loni

Cohn-Bendit se s Klausem ostře střetl loni v prosinci během návštěvy europoslanecké delegace na Pražském hradě. Jednání provázela roztržka ohledně lisabonské smlouvy a Hrad si poté stěžoval, že Cohn-Bendit pojal schůzku jako "velkou provokaci".

Následoval neobvyklý krok, kdy Hrad zveřejnil záznam ze setkání, podle něhož Cohn-Bendit mimo jiné kritizoval Klause za jeho kontakty s irskými odpůrci lisabonské smlouvy. Záznam ale někteří členové delegace označili za neúplný, a tudíž nesprávný.

Předseda ústavního výboru EP, německý sociální demokrat Jo Leinen, v úterý řekl, že středeční hlasování českých senátorů o důležité reformní unijní smlouvě bude podle něj "velmi těsné". Česko je poslední zemí unie, která dosud v parlamentu nedokončila ratifikační proces (dolní komora smlouvu schválila letos v únoru); ratifikační listiny zatím neodevzdaly také Polsko a Německo; v Irsku se jako v jediné zemi o lisabonské smlouvě rozhoduje v referendu - Irové, kteří dokument loni v červnu odmítli, by o něm měli znovu hlasovat letos na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám