Hlavní obsah

Rakušané kritizují počínání alpinistů z Prahy před pádem laviny, oběti jsou známy

Vídeň
Aktualizováno

Neskutečná lehkomyslnost mohla stát za tragédií pěti Čechů a jednoho Slováka, které v sobotu v rakouských Alpách pohřbila lavina. Napsal to rakouský deník Kurier, podle něhož počínání alpinistů z Prahy před samotným neštěstím hodnotí místní lidé značně kriticky. Z neopatrnosti jejich výpravu podle listu Der Standard viní i horská služba. Oběti se už podařilo identifikovat.

Foto: Zoom - Tirol, Reuters

Záchranáři na hoře Schalfkogel

Článek

Rakouským úřadům se s jistotou podařilo stanovit totožnost všech pěti českých turistů, které v sobotu pohřbila lavina v tyrolských Alpách. Právu to v pondělí řekl tajemník českého velvyslanectví ve Vídni Milan Kovář. Oběti pocházejí z Prahy a okolí a šlo o velmi mladé lidi. Termín převozu ostatků do ČR zatím nebyl stanoven.

Velvyslanectví se nyní snaží prověřit to, zda muži byli pojištěni. Jejich převoz do vlasti by pak uhradily právě pojišťovny. Podle konzula se zdá, že většina obětí měla pojištění v Česku či v Rakousku.  

Turisté byli neopatrní, píše tisk

Podle rakouského tisku stála za tragédií pěti Čechů a jednoho Slováka neopatrnost až lehkomyslnost. List Der Standard napsal, že turisté podcenili počasí.

"Už den před neštěstím byli venku sami. Odpoledne, kdy je sníh v tuto roční dobu extrémně kritický, projeli okolo naší chaty. Už tehdy někteří říkali, že si snad dělají legraci," cituje Kurier nejmenovaného obyvatele jedné z horských chat v Ötztalských Alpách. Zde se šestice turistů bez místního průvodce v sobotu odpoledne vydala na horu Schalfkogel. Kvůli špatnému počasí výstup přerušila, na zpáteční cestě ji však překvapila lavina. Záchranáři je kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám mohli vyprostit až v neděli ráno, kdy již nebyl nikdo z nich naživu.

Jednání alpinistů nechápe ani starosta tyrolského lyžařského střediska Sölden Ernst Schöpf. "Co ta skupina z Česka v den, jako byl včera (v sobotu), pohledávala ve volném terénu?" podivoval se v neděli podle listu Kurier. "V pozdním odpoledni na počátku května nemá nikdo ve vysokoalpském terénu co pohledávat," kritizoval oběti. Ty patřily k sedmičlenné skupině, která se sešla na chatě Hochwilderhaus. Jediný přeživší, pětačtyřicetiletý Čech, se s ostatními v kritický den na výpravu nevydal. Po tragédii se údajně psychicky zhroutil.

To, co neštěstí způsobilo a zda lavinu neutrhla sama skupina, bude v příštích dnech prošetřovat rakouská policie. Velitel horské služby ve středisku Obergurgl Ronald Ribis tvrdí, že pobyt turistů odpoledne ve svahu je "nezvyklý a v tuto roční dobu také neopatrný," řekl deníku Der Standard. První rekonstrukce událostí, kterou provedla horská služba, podle něj ukázala, že se Češi a Slovák "očividně spletli ve výběru trasy výstupu".

Ribis už v neděli řekl, že alpinisté nešli na horu "normální cestou". To podle něj sehrálo svou roli v tom, že je asi stometrová lavina zasáhla. Šestici mužů zasypalo až 2,5 metru sněhu, v němž prý malou naději na záchranu měli jen dva, kdyby přišla do 15 minut. Záchranáři se však na místo dostali až druhý den. Rodiny obětí byly o tragédii již v neděli informovány, píše Kurier.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám