Hlavní obsah

Sarkozy si došlápl na „vyžírky“ v Elysejském paláci, začal šetřit na jídle

Novinky, Tomáš Holý
Paříž

Francouzský prezident Nicolas rozhodl, že začne v Elysejském paláci šetřit, a to zejména na jídle. V sídle určeném pro hlavy státu v centru Paříže vůbec poprvé odzvonilo obědům podávaným zdarma. Kromě personálu paláce budou mít skromnější jídelníček i zahraniční návštěvy. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Například personál Elysejského paláce se nyní musí smířit s tím, že polední menu čítající tři chody bude stát osm euro, tedy asi 214 korun. Nařízení je součástí plánu, jak udržet na uzdě prezidentské výdaje.

Elysejský palác má nyní daný rozpočet, který je v režii čtyřiapadesátiletého Sarkozyho. Ten navíc doufá, že tento krok se stane příkladem pro vládu, která by měla být také šetrnější ke svým výdajům.

„Od revoluce až do loňského roku, tedy v období vlád králů, císařů či prezidentů, nikdo nekontroloval výdaje Elysejského paláce,“ komentoval prezidentův poradce Christian Fremount. „Musíme být příkladní,“ dodal.

S chudším stolováním musí počítat zahraniční návštěvy i novináři. Například výdaje na oficiální obědy s králi či královnami budou činit 78 eur (přes dva tisíce korun) na hlavu, to je maximální cena za jídlo a pití, což je méně než v mnohých restauracích ve městě. Dále novináři, kteří se Sarkozym někam poletí, dostanou na palubě sklenku vína Piper Heidseck. Lahev přijde asi na 30 eur, ve srovnání s dříve servírovaným Laurent Perrier Grand Siecl, který stojí 156 eur.

V Bílém domě platí obědy i Obama

Podle agentury Bloomberg Elysejský palác v loňském roce utratil 112,6 miliónů eur (necelé tři miliardy korun), na letos má schválený rozpočet 112,7 miliónů eur, tedy včetně zabezpečení, cestování či stravování.

Obdobně vysoké útraty hlásí například sídlo německých kancléřů Chancellery. Bez útrat na cestování může letos počítat s výdaji za 76 miliónů eur (asi dvě miliardy korun). Madridská Moncloa počítá s útratami za 69,5 miliónů eur (zhruba 1,8 miliardy korun). V obou případech personál platí za obědy. Jak připomíná agentura, například v Bílém domě je platícím zákazníkem i současný prezident Barack Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám