Hlavní obsah

Švédsko kvůli vedrům zakazuje pálení čarodějnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédští příznivci pálení "čarodějnic" zůstanou ve čtvrtek večer bez svých oblíbených ohňů. Úřady totiž pálení vater zakázaly s poukazem na vysoké teploty a sucha. Především v jižní části země a v okolí hlavního města Stockholmu je nebezpečí vzniku požárů s ohledem na tuto roční dobu nebývalé a riziko je podle úřadů klasifikováno jako "extrémně vysoké".

Foto: ČTK

Pálení čarodějnic je oblíbeným lidovým zvykem, který oslavuje příchod jara.

Článek

Podobné varování vydali na i čeští hasiči. Nestává se často, aby teploty na konci dubna ve Skandinávii přesahovaly průměrné hodnoty o plných deset stupňů. Zákaz pálení ohňů byl proto vydán již ve středu a platí až do odvolání. Některé vatry však přece jenom vzplanou - ovšem jen na úředně stanovených místech a za dohledu hasičů.

"I grilování musí lidé omezit jen na vlastní zahrádky - žádné oslavy na veřejných místech tak, jak je to v jiných letech běžné," řekla deníku Svenska Dagbladet Berit Wahlgrenová ze stockholmského požárního sboru. "Důvodem je velké sucho - půda nedostala žádnou vodu už prakticky od chvíle, kdy zmizel poslední sníh," dodala.

Srážky jsou na pěti procentech normálu

Množství srážek v jižním Švédsku dosahuje v těchto dnech ve srovnání s normálem pouze pět až 25 procent. Pro poslední dubnový večer předpovídají meteorologové teploty kolem 20 stupňů Celsia. Dokonce i v severních švédských oblastech bude mezi deseti a patnácti stupni, zatímco v jiných letech vládne ještě koncem dubna tuhá zima. Vysoká tepla se více přiblíží normálu až v neděli a po víkendu.

Při pálení ohňů ve Švédsku se neupalují figuríny čarodějnic tak, jako tomu bývá dle českých zvyklostí. Oheň je vítáním jara - tradice však byla v minulosti věnována i zahánění zlých duchů nebo odhánění dravé zvěře od dobytka. Předprvomájový večer oblíbenou příležitostí k setkávání především mezi studenty a mladými lidmi - právě jejich oslavy bývají až nebezpečně divoké.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám