Hlavní obsah

Na univerzitě v Baku zabil neznámý střelec tucet lidí, pak sebe

– Baku • Aktualizováno
Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Hrozivý fenomén střelby na školách pocítili i v Ázerbájdžánu. Fardy Gadyrov na tamní Ázerbájdžánské státní naftové akademii zabil ve čtvrtek dvanáct lidí, sdělil v pátek mluvčí generální prokuratury Eldar Sultanov. Pak se zastřelil. Původně se uvádělo sedm mrtvých, mezi nimiž byl atentátník.

Foto: Reuters

Záchranáři a speciální síly před univerzitou v Ázerbájdžánu

Článek

Přesnější zprávy o střelbě dlouho chyběly.  Lékař záchranné služby Mursal Gamidov uvedl, že zemřelo sedm osob a osm lidí bylo zraněno s tím, že mezi mrtvými je zřejmě i útočník.

Foto: Reuters

Policisté pomáhají příbuzným obětí střelby v Ázerbájdžánu

Mezi oběťmi jsou studenti, učitelé i technický personál univerzity, mezi nimi dva cizinci,upřesnil Sultanmov. Střelec, jehož identita nebyla dosud zveřejněna ve čtvrtek v 9:30 asi půl hodiny po zahájení vyučování začal v budově střílet z pistole.Nejprve zabil vrátného  a uklizečky, poté začal stoupat po schodišti do vyšších pater a pálil po každém, koho uviděl. Mezi jeho oběťmi jsou učitelé, studenti i jeden vedoucí katedry.

"Zprvu neznámý člověk ozbrojený pistolí Makarov vtrhl do budovy akademie a začal střílet na každého, koho potkal," cituje agentura ITAR-TASS z oficiálního prohlášení. Do budovy vzápětí dorazil zvláštní oddíl vojsk ministerstva vnitra. "Když pachatel (v pátém patře) pochopil, že nemá cestu k ústupu, spáchal sebevraždu," dodává text. Mezi mrtvými josu tři cizinci, dva Súdánci a jeden Syřan.

Foto: Reuters

Záchranáři odnášejí tělo jedné z obětí

Při ohledání těla útočníka byl nalezen osobní průkaz na jméno Fardy Gadyrova, gruzínského občana narozeného v roce 1980, a dále pistole Makarov, tři zásobníky a 71 nábojů. Podle médií je Gadyrov údajně ázerbájdžánské národnosti s gruzínským občanstvím.  

Média zpočátku spekulovala, že útočníci byli dva a jeden držel i rukojmí. To se ale nepotvrdilo.

Mluvčí nic nesdělil k možnému motivu. Ázerbájdžánská tisková agentura tvrdí, že důvodem střelby byly spory mezi zahraničními studenty, z nichž někteří byli ozbrojení. Předmětem sporu měly byl „afro-arabské záležitosti“. Další místní média uvádějí, že šlo o spor mezi místními a zahraničními studenty. Popis činu však nevylučuje ani ryze osobní motiv, jaký je typický pro střelby na školách v USA nebo v zemích EU. 

Reklama

Výběr článků

Načítám