Hlavní obsah

Kreml kvůli vraždícímu majorovi převrací moskevskou policii naruby

Právo, Michal Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v úterý odvolal velitele moskevské policie Vladimira Pronina. Příčinou byl nedělní incident, kdy jeden z Proninových podřízených, major Denis Jevsjukov, v afektu zastřelil tři náhodné lidi a šest jich zranil.

Článek

Už předtím Medvěděv uvolnil z funkce policejního šéfa Jižního administrativního okruhu Moskvy Viktora Agejeva, pod nějž spadá i obvod Caricyno, kde byl Jevsjukov náčelníkem. Poté se však ukázalo, že Agejev se rozhodl z místa odejít už týden před událostí. Tři Proninovy náměstky propustil ministr vnitra Rašid Nurgalijev.

Prezident včera ocenil odvahu mužů, kteří na místě střelby zasahovali. I když měli povolení Jevsjukova zastřelit, riskovali své životy a zatkli ho živého, aby mohl být souzen. Podle prokuratury mu hrozí doživotí.

Střelbě předcházela hádka s manželkou

Jevsjukov v noci z neděle na pondělí nejprve zastřelil řidiče vozu, který ho vezl z práce domů. Pak z auta vystoupil a cestou do supermarketu postřelil jednoho muže a ženu. V obchodě zavraždil pokladní a jednoho muže a postřelil další čtyři lidi.

Motivem mohla být hádka s manželkou. Muž totiž ten den slavil s rodinou a kolegy své 32. narozeniny, oslava prý však byla kvůli rozepři se ženou ukončena dříve. Lítost nad odvoláním Pronina vyjádřil starosta Moskvy Jurij Lužkov. „Mrzí mě to. Pronin je efektivní náčelník, který zabránil teroristickým útokům v Moskvě,“ řekl Lužkov.

Reklama

Související články

V Moskvě vraždil policista

Nejméně tři mrtví a šest raněných zůstalo po střelbě policejního důstojníka v noci na pondělí na jihu Moskvy. Oznámila to ruská média. Někteří ze zraněných...

Výběr článků

Načítám