Hlavní obsah

Italský kostelník nosí nacistickou pásku s hákovým křížem

Novinky, Famous, Austrian Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vigevano
Aktualizováno

Italský kostelník Angelo Idi je hrdý fašista a neonacista. Neskrývá to ani v chrámu Páně. Do kostela nosí na ruce rudou pásku s hákovým křížem. Přestože tím pobuřuje část farníků, vedení katolické církve proti němu nijak nezasahuje a zřejmě ani nezasáhne. Není totiž jediný, kdo ctí ultrapravicové hodnoty a extrémistickou stranu Liga severu.

Článek

„Jsem hrdý na své pravicové smýšlení. Ale lidé by se neměli starat o mé politické smýšlení. Měli by mě soudit podle toho, jak dobrým jsem knězem,“ uvedl Angelo Idi. Jednapadesátiletý kostelník působí ve Vigevanu na severu Itálie, odkud pocházel i fašistický vůdce Benito Mussolini a kde má dodnes Liga severu silnou voličskou základnu.

Proti Idiovi nezasáhla církev ani poté, co byl viděn na shromáždění neofašistů, kde dokonce hajloval, stejně jako jeho kolega Giulio Tam na setkání neofašistické strany Forza Nuova na severu Itálie v Bergamu. Oba muži patří k ultrakonzervativnímu bratrstvu sv. Pia X., k němuž se hlásí i popírač holocaustu Richard Williamson z Británie.

Katolický duchovní Tam, který uznává Mussoliniho jako mučedníka, své hajlování vysvětlil v médiích slovy: „Mladí lidé ze strany Forza Nuova chtěli, abych jim požehnal. Vždy budu stát na jejich straně.“

Projevy neofašismu jsou v některých částech Itálie stále silnější a výraznější. To, že jsou však tolerovány i uvnitř církve, pobuřuje nejen velké množstí Italů, ale také věřících po celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám