Hlavní obsah

Rok po odhalení zločinu nechce Fritzla žádná věznice

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

S odsouzeným Josefem Fritzlem (74) je další velký problém. Žádná rakouská věznice ho nechce. Nestojí totiž o to, aby se do ní nastěhoval pachatel nejotřesnějšího incestu v rakouských dějinách.

Článek

„Popravdě řečeno: nikdo ho nechce,“ vyslovuje Harald Gerstl, příslušník justiční stráže nápravného zařízení ve Steinu, nahlas to, co si ostatní myslí.

Přesto Fritzl musí někde strávit zbytek života – v Garstenu, Karlau nebo právě ve Steinu. V současnosti sedí za mřížemi v žaláři ve Vídni-Mittersteigu. Do konce května má padnout rozhodnutí, která z věznic se stane jeho konečnou stanicí. „Rád bych šel do Garstenu,“ vzkázal Fritzl prostřednictvím svého právníka.

Garsten totiž leží jen 50 km od Amstettenu, kde Fritzl žil a kde takřka čtvrt století ve sklepě rodinného domu věznil a zneužíval dceru Elisabeth (43) a zavinil smrt jednoho ze sedmi dětí, které s ní zplodil. Jeho děti však odmítají, aby šel do Garstenu, protože otec se už několikrát pokusil z cely s nimi navázat kontakt.

Pokud by odpor příbuzných nepolevil, zbyly by Stein a Karlau. Zkušení dozorci, citovaní týdeníkem News, mají za to, že nejhůř by se Fritzlovi vedlo ve Steinu. „Mezi nejtěžšími zločinci platí pravidlo, že ti, kteří se provinili na dětech, musí počítat s bitím. Ve Steinu se to odehrává mnohem častěji než v Garstenu.“

Christian Timm, ředitel věznice ve Steinu, ví, jak to chodí: „Mohu potvrdit, že vězňové jako Fritzl mívají potíže se spoluvězni. To však neznamená, že je ostatní mlátí. Když k nám Fritzl přijde, nebudeme z toho úplně vedle. Máme i jiné těžké případy.“

V „procesu století“ dostal doživotí

Před rokem, 26. dubna 2008, Rakousko strnulo v šoku. Vyšlo najevo, že pořádný občan, o němž nikdo ze sousedů nemohl říci křivé slovo, se celá léta choval jako nejpodlejší zvrhlík.

Počínal by si tak nejspíš nerušeně dál, protože o odhalení pravdy o něm se postarala jen shoda okolností.

Nejstarší z vězněných dětí upadlo 19. dubna 2008 do bezvědomí a „netvor z Amstettenu“ souhlasil s převozem do nemocnice. Fritzl lékařům zopakoval povídačku o tom, že dítě žije bez matky. Ta prý před lety utekla k sektě a novorozence, stejně jako další potomky, položila vždy před práh domu. Po týdnu váhání Fritzl 26. dubna 2008 vyvedl všechny vězněné ze sklepa. Dceru odvezl do nemocnice. Při výslechu se zhroutila, než začala vyprávět svůj otřesný příběh.

Letos v březnu zemský soud v Sankt Pöltenu v „procesu století“ vyměřil Fritzlovi doživotí. Uznal ho vinným z vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a incestu. Fritzl nejprve obvinění z vraždy novorozeněte a ze zotročování odmítl, třetí den otočil a doznal se.

I dalšími zeměmi otřásly podobné případy

Od Fritzlova odhalení média informovala o podobných případech. K úhrnnému trestu 109 let odsoudil tento měsíc soud v americkém Los Angeles imigranta z Brazílie Lindolfa Thibese (48), který 20 let zneužíval svou dceru, s níž má tři děti.

Polskem otřásl loni v září případ 21leté Alice B., kterou otec znásilňoval, částečně věznil a zastrašoval šest let. Z incestu se narodily dvě děti.

Kvůli podezření ze sexuálního zneužívání vlastní dcery, se kterou měl mít osm dětí, zatkla v březnu policie v kolumbijském městě Mariquita 58letého muže.

Policie v italském Turíně rovněž v březnu zatkla muže (63), který 25 let znásilňoval a věznil svou nyní 34letou dceru. V cele skončil i jeho syn (40), který v jeho „odkazu“ pokračoval a kromě sestry znásilňoval i vlastní nezletilé dcery.

Úděsný případ vyplul loni v květnu na povrch také v Británii. Jak vypověděla Anne Marie Wilsonová (38), její příběh trval 16 let. Otec John McMillan (62) ji po čtyřech letech znásilňování sdělil, že musí porodit, aby mohl brát na dítě přídavky. Otěhotněla šestkrát, ale ve čtyřech případech potratila a v jednom se dítě narodilo mrtvé. 

Zločin z Amstettenu v číslech
8642 nocí věznil Fritzl dceru v podzemí.
Třitisíckrát ji znásilnil.
Osmkrát s ním Elisabeth otěhotněla.
Deset dní nechal Fritzl rodinu v úplné tmě.
Padesát čtverečních metrů měl prostor, kde žila.
11 hodin trvala Elisabethina výpověď před porotou.
200 novinářů a 25 televizí přinášelo zpravodajství ze soudu.
(Zdroj: televize ORF)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám