Hlavní obsah

V Srbsku odsoudili bývalé policisty za masakry v Kosovu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbský soud pro válečné zločiny ve čtvrtek poslal za zabití 50 kosovských Albánců čtyři bývalé policisty na 13 až 20 let za mříže. Policisté je podle soudu zastřelili v roce 1999. Jejich zakopaná těla byla nalezena se stovkami dalších v masovém hrobu nedaleko Bělehradu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Oběti byly střeleny do hlavy.

Článek

Mezi civilisty, které tehdejší policisté zabili v jihokosovském městě Suva Reka, byla i stoletá žena a devítiměsíční dítě. Soudcovský senát také osvobodil dva další muže a jednoho bývalého policejního šéfa.

Masakry se odehrály dva dny poté, co NATO v březnu 1999 zahájilo 78 dní trvající letecké bombardování, které mělo za úkol donutit srbské síly stáhnout se z Kosova.

Všichni zabití vyjma dvou pocházeli z jedné rodiny. Útočníci je nahnali do kavárny, kde je střelili do hlavy. Mezi oběťmi bylo 14 dětí a jedna těhotná žena.

Těla byla poté spolu s více než 800 dalšími převezena a zakopána na policejním cvičišti ve východním Srbsku. Jejich ostatky byly odkryty v roce 2001 po pádu režimu tehdejšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Podle agentury Reuters jde o první odsouzené ve spojitosti s těmito masovými hroby.

Podle odhadů zahynulo během války v Kosovu 10 000 kosovských Albánců, 800 000 dalších před boji uteklo do sousední Albánie a Makedonie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám