Hlavní obsah

Lukašenko vzkázal Klausovi, ať se nechová jako hulvát

Právo, Michael Švec
Minsk

Vyjasnění postoje k Minsku žádá od EU běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Pozvánku na unijní summit k projektu Východního partnerství, který se bude konat 7. května v Praze, předal Lukašenkovi minulý týden český ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg. Prezident Václav Klaus se však poté nechal slyšet, že běloruského prezidenta na Hradě nepřijme a ani mu nepodá ruku. Klausovi Lukašenko vzkázal, ať se vyhne hulvátství.

Foto: ČTK

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Dostaly se ke mně řeči, že mě sice do Prahy pozvali, ale údajně mě tam nechtějí vidět. Jestli tam (v Praze) bude třeba jediný člověk, kterému je velmi nepříjemné, že přijede představitel Běloruska, pak nezvěte,“ řekl ve čtvrtek Lukašenko při každoročním projevu před parlamentem.

„Dělejte to, co se vám hodí. Jestli nechcete, aby přijel Lukašenko, ale nikdo jiný, řekněte to. Klidně neveřejně,“ vyzval prezident.

Další slova již patřila přímo Klausovi. „Slyšel jsem prohlášení jednoho činitele, že mi nepodá ruku, jestli přijedu do Prahy. Je mi třeba, aby mi tu ruku podával?“ zeptal se Lukašenko. „Především chci otevřené vztahy. Řekněte mi to a já to pochopím. Jen vás prosím - hlavně se vyhněte hulvátství,“ vyzval.

Eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrero-Waldnerová ve čtvrtek novinářům potvrdila, že pozvánka neplatí osobně pro Lukašenka, ale pro Bělorusko. „Nevíme, kdo přijede,“ dodala. 

Alexandr Lukašenko

  • * 30. srpna 1954, Kopys
  • 1975 - dokončil studium historie a ekonomie na Mogilevské univerzitě
  • 1990 - poslanec Nejvyšší rady (parlament)
  • 1991 - jako jediný z poslanců hlasoval proti zániku SSSR
  • 1994 - zvolen prezidentem
  • 2001 - znovu zvolen, jeho hlavní soupeř Hančaryk označil výsledky za zfalšované
  • 20.7. 2004 - Lukašenko dal najevo, že chce usilovat o třetí funkční období, v referendu dostal zelenou.
  • 20.3. 2006 - Ve volbách získal 82,6% hlasů a byl znovuzvolen do čela země.

Reklama

Související články

Lukašenkovi ruku nepodám, prohlásil Klaus

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pátek obdržel pozvánku pro svou zemi na pražský ustavující summit Východního partnerství zemí Evropské unie. Předal mu...

Výběr článků

Načítám