Hlavní obsah

Británie chystá novou daň pro bohaté

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie chystá řadu nových daňových opatření, které mají pomoci churavějícímu rozpočtu. Vláda mimo jiné plánuje zavést daň ve výši 50 procent na všechny příjmy nad 150 000 liber (4,6 miliónu korun) Chystá také zvýšit daň z benzínu o dva procentní body, o jeden z piva a o sedm z cigaret. V rozpočtu jsou také plánovány velké škrty.

Článek

Britský rozpočet nemá být vyrovnaný až do roku 2018, za dva roky má deficit vzrůst na dvojnásobek, tedy na 79 procent hrubého národního produktu, což je 175 miliard liber. Klesnout na 97 miliard by měl až v letech 2013 až 2014. Schodek poroste navzdory velkým škrtům ve veřejných výdajích, kde se má ušetřit 15 miliard. Ročně veřejné výdaje porostou do roku 2011 jen o sedm promile, což je méně než za vlády "železné lady" Margaret Thatcherové.

Ve výdajové složce se počítá se dvěma miliardami na mladé nezaměstnané. V zemi už je 2,1 miliónu nezaměstnaných, což je nejvíce od nástupu labouristů k moci v roce 1997. Miliarda liber se vydá na podporu trhu s nemovitostmi. Počítá se také se šrotovným ve výši 2000 liber na auto, uvedl ve středu ministr financí Alistair Darling, který rozpočet představil. Británie už pocítila deflaci a očekává se, že letos se hospodářství propadne o 3,5 procenta, v roce 2010 poroste o 1,25 procenta a až v roce 2011 o 3,5 procenta. [celá zpráva]

Opozice návrh kritizovala

Finanční centrum Londýna City přijalo návrh chladně. Libra poklesla a Britská konfederace průmyslu informovala, že rozpočet "není zodpovědnou a důslednou“ cestou k zotavení ostrovní ekonomiky.

Opoziční toryové návrh rozpočtu rozcupovali. Předseda konzervativní strany David Cameron uvedl, že vláda nedělá dost proto, aby se výdaje dostaly pod kontrolu, což zakončil politickým výpadem, že "Británie si jednoduše nemůže dovolit dalších pět let vlády labouristů“.

Předseda liberálních demokratů Nick Clegg ho komentoval slovy: "Vláda nás odsoudila k letům nezaměstnanosti a dekádám schodku". Odsoudil labouristy, že jejich "padající vláda vážně spěchá s nedopečenými nápady asi zachránila tvář“.

Reklama

Výběr článků

Načítám