Hlavní obsah

Rusko odhalilo gruzínského špióna

– Moskva

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) odhalila gruzínského špióna, který se podle ní nelegálně dostal na ruské území a prováděl výzvědnou a další podvratnou činnost. Mimo jiné shromažďoval informace o přípravě zimních olympijských her v Soči plánovaných na rok 2014. Informovaly o tom v pondělí ruské agentury s odvoláním na zástupce FSB.

Foto: Profimedia.cz

Pozorovatel OBSE na hranici Gruzie s Jižní Osetií

Článek

"FSB odhalila agenta gruzínských výzvědných služeb Mamuka Majsuradzeho, který byl nelegálně vyslán na ruské území s cílem provádět špionáž a další podvratnou činnost, a ukončila jeho aktivity," řekl zdroj FSB agentuře Interfax.

Podle údajů FSB je Mamuk Majsuradze pracovníkem gruzínské zahraniční rozvědky, který přijel v září 2007 do Soči jako ukrajinský občan a podle připraveného plánu začal soukromě podnikat. Mimo jiné si otevřel internetovou kavárnu, která mu sloužila jako komunikační prostředek s vysoce postavenými pracovníky zahraniční služby, která řídila jeho práci.

Majsuradze údajně FSB sdělil jména lidí, kteří mu pomáhali legalizovat jeho činnost, a také jména ruských občanů, kteří měli kontakty na gruzínskou rozvědku.

Do hledáčku FSB se Majsuradze dostal již v roce 2000, kdy prý měl styky s šéfy nelegálních band operujících na území severního Kavkazu. V letech 2000-2007 zastával různé vedoucí funkce ve vládních strukturách Gruzie.

Pozorovatelé měli nelegálně překročit hranici

V pondělí byli rovněž v proruské Jižní Osetii zadrženi dva pozorovatelé OBSE. Podle jihoosetského prezidenta Eduarda Kokojeva jejich vůz nelegálně překročil hranici a posádka ignorovala i varovné výstřely pohraničníků. Prezident to označil za provokaci. Stejní dva pozorovatelé OBSE byli v Jižní Osetii zadrženi již v únoru. Dvojice byla předvedena na ministerstvo zahraničí a po několika hodinách propuštěna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mezi Gruzií a Ruskem na druhé panují napjaté vztahy už od nástupu nynějšího prozápadně orientovaného prezidenta Michaila Saakašviliho. Situace se vyhrotila loňskou srpnovou válkou o proruskou Jižní Osetii, kterou Gruzie prohrála. Na gruzínskou stranu se postavilo i NATO, což vedlo k pozastavení vzájemné spolupráce Bruselu s Moskvou.

Rusko proti cvičení NATO v Gruzii

V oblasti vyvolalo napětí nedávné oznámení, že se v Gruzii bude konat vojenské cvičení NATO. Kontroverzní manévry, jichž se zúčastní 1300 vojáků z 19 zemí, se bude konat od 6. května do 1. června nedaleko hlavního města Tbilisi.

Konflikt na Kavkaze

Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.

Ruské jednotky gruzínské z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Všechny strany svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně na druhého. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.

Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Na protest proti tomuto cvičení, které Moskva označila za provokaci, se Rusko nezúčastní schůzky náčelníků generálních štábů s NATO 7. května a pohrozilo určitými opatřeními, pokud nebudou jeho námitky vzaty v potaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám