Hlavní obsah

Vládní protidrogová linka v Británii dětem říkala, že konopí je bezpečnější než alkohol

Londýn

Na vládní protidrogové lince Frank v Británii dětem říkali, že konopí je bezpečnější než alkohol a že tabletka extáze nemůže poškodit zdraví. V neděli o tom informoval list Sunday Times.

Článek

Na linku přitom volaly děti, kterým mnohdy bylo jen 13 let. Když se jedno ptalo, co dělat s tím, že jeho 13letý kamarád začal kouřit trávu, tak se dozvědělo: „Nemůže si na tom vytvořit závislost. Řekni mu, že jsi mluvil s Frankem a ten ti řekl, že není tak nebezpečná jako alkohol. Řekni mu, že když ji bude užívat rekreačně, tak není tak špatná jako alkohol. To je pravda kvůli síle drog.“

Patnáctileté dívce, která si vzala tabletku extáze a ptala se, zda jí to může poškodit zdraví, řekli na lince.:„Nééé.“ Poradce sice uvedl, že „nelze říci, že jít a vzít si éčko je úplně v pohodě“, ale dodal, že „při způsobu, jak si tabletku vzala, jí nehrozí poškození zdraví“.

Ještě jí na lince pověděli, že je to „obvykle dobrá zkušenost“. A dali jí doporučení, jak brát drogu, když si člověk není jist účinkem. „Vezměte si půlku tabletky a když se cítíte dobře, tak si vezměte druhou půlku“.

Alkohol byl prezentován jako nebezpečnější než nelegální drogy včetně heroinu.

Vláda se chystá zasáhnout

Lidé, kteří vedou protidrogovou kampaň, označili přístup na lince za “skandální“ a „nezodpovědný.“ Po odhalení svérázného přístupu vláda slíbila okamžité vyšetřování linky Frank, na jejíž zřízení v roce 2003 vyčlenila tři milióny liber.

„Je zcela neakceptovatelné, aby rádce na lince Frank dával špatné, zavádějící a nepřesné informace. Odhalíme člověka, nebo lidi, kteří se toho zúčastnili. Frank je důležitým zdrojem pro mladé lidi, kteří potřebují pomoci nebo poradit s drogami,“ uvedl mluvčí vlády s tím, že se zařídí, aby tam pracovali jen školení poradci.

Šokující propagace konopí v době skunku

Profesor Neil McKeganey, jenž se věnuje otázce zneužívání drog na Glasgowské univerzitě, k tomu poznamenal: „Vypadá to, že rádci linky Frank se více starají o to, aby bylo kouření konopí akceptovaným chováním, než o to, aby se starali o nebezpečí plynoucí z užívaní takové drogy u 13letých dětí."

"Dětem řekli, že si mohou vybrat, ale neriskují. Měli jim říci - to není pro vás,“ řekla Mary Brettová z iniciativy Talkin About Cannabis upozorňující na nebezpečí užívání konopí. Připomíná nebezpečí nových vyšlechtěných odrůd konopí s vyšším obsahem THC, tzv. skunku. Ještě upozornila, že droga může vyvolávat psychózy u lidí, kteří k tomu mají genetické předpoklady.

Jeden z lidí, kteří na lince radil, se ale hájí, že nikotin" vyvolává fyzickou závislost, což konopí ne, to se dá přestat kouřit kdykoli".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám