Hlavní obsah

Další vojenský velitel ETA skončil v rukou policie

Paříž/Madrid

Ve Francii a ve Španělsku bylo v noci na neděli zatčeno devět členů baskické teroristické organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA). Mezi zadrženými je Jurdan Martitegi, který je považován za vojenského velitele ETA, potvrdilo v neděli španělské ministerstvo vnitra.

Foto: Spain Interior Ministry/Handout , Reuters

Jurdan Martitegi

Článek

Martitegiho a další dva členy ETA dopadli v sobotu večer francouzští policisté ve vesnici Montauriol u Perpignanu nedaleko hranice se Španělskem na jihozápadě země. Trojice byla ozbrojená, ale nekladla odpor.

Další osoby byl zadržené v Bilbau. 

Muži zatčení ve Francii měli u sebe pistole, falešné osobní doklady a bylo jim zabaveno auto s falešnou poznávací značkou. V autě byla také nádoba, jakou zpravidla ETA používá na výrobu bomb, uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Osmadvacetiletý Martitegi je považován za vůdce mimořádně násilnického komanda, které bylo odhaleno loni v červenci. Pouze před týdnem zadržela francouzská policie v Paříži jiného vysoce postaveného muže v ETA Ekaitze Sirventa Auzmendiho a ve čtvrtek byla zatčena v Mezieres en Brenne vysoká představitelka ETA Itxaso Legoburu Madinabeitiaová.

Francie, která byla kdysi útočištěm členů ETA, začala španělské teroristy zatýkat, když skupina v roce 2007 vypověděla příměří. Od začátku letošního roku bylo před nynějším zatýkáním ve Francii k výslechu předvedeno již 11 lidí a stejný počet ve Španělsku.
ETA usiluje o vytvoření samostatného státu ze čtyř španělských provincií a tří baskických provincií ležících ve Francii. Za 40 let svého boje připravila o život víc než 820 lidí. Po patnáctiměsíčním příměří své aktivity v roce 2007 obnovila.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzi dopadli vojenského šéfa baskické ETA

Ve Francii byl v pondělí v brzkých ranních hodinách zatčen předpokládaný šéf vojenského aparátu baskické separatistické organizace ETA Mikel Garikoitz Aspiazu...

Ve Francii zatčen vojenský vůdce baskické ETA

Ve Francii byl v pondělí v brzkých ranních hodinách zatčen předpokládaný šéf vojenského aparátu baskické separatistické organizace ETA Mikel Garikoitz Aspiazu...

Ve Francii zatkli nového šéfa teroristů ETA

Francouzská policie v pondělí oznámila, že zatkla tři lidi podezřelé z členství v baskické separatistické organizaci ETA. Je mezi nimi i nový vojenský...

Výběr článků

Načítám