Hlavní obsah

Tříletá Elise prožila už tři únosy

Právo, DPA, nek

Elise, dceři francouzského otce a ruské matky, jsou teprve tři a půl roku, ale stihla se stát obětí už tří únosů. Pachatelem byl vždy jeden z jejích rodičů, kteří jsou v rozvodovém řízení a nemohou se dohodnout na opatrovnictví dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poslední drama se odehrálo v březnu, kdy si matka Irina Belenkajová najala dva muže a ženu, aby děvčátko otci Jeanu-Michelovi Andrému odebrali. Únosci převlečení do policejních uniforem k tomu využili okamžiku, kdy André vezl v jihofrancouzském Arles na kole Elise do školky. Napadli jej, ztloukli a dítě předali matce, která se později s dcerou vydala na cestu do Ruska.

O Velikonocích byla Belenkajová dopadena na základě mezinárodního zatykače, když se v autě společně s Elise pokoušela překročit maďarsko-ukrajinskou hranici. „Pohraničníci prověřili databázi schengenského systému a zjistili, že žena je hledána kvůli trestnému činu a že dítě, narozené v roce 2005, je pohřešováno,“ prohlásil mluvčí maďarské policie Gergely Fulop.

Boj rozhádaných rodičů o blonďaté děvčátko začal ale mnohem dříve. Už v roce 2007 odvezla Belenkajová dítě bez souhlasu otce do Moskvy, když se krátce předtím od manžela odstěhovala. V září 2008 zase odvezl Elise otec z Ruska do Francie, rovněž bez souhlasu matky. Podle ruské prokuratury nechal André dceru unést ve chvíli, kdy si Elise hrála na dvorku s chůvou.

Do sporu se vložily i vlády

Oba rodiče se domáhají práva na opatrovnictví na základě protichůdných rozhodnutí soudů. Zatímco francouzská justice přiřkla dítě otci, ruská matce, přičemž se zatím neobjevila instance, která by spor vyřešila. Do tahanic o dítě se zapojily i vlády obou zemí. „Evropská unie Elise nedá,“ prohlásila francouzská ministryně spravedlnosti Rachida Datiová, která zároveň ocenila důslednost maďarských pohraničníků.

Zato v Moskvě zavládlo rozhořčení, které je o to silnější, že maďarské orgány vsadily matku do vydávací vazby, aby ji po 40 dnech předaly k trestnímu stíhání francouzské justici. Má se zodpovídat nejen z únosu, ale i z brutálního napadení Andrého. Ten je zase trestně stíhán v Rusku.

Moskva Budapešť ostře kritizovala a odmítá, aby Belenkajová byla vydána do Francie. „Učiníme vše potřebné k tomu, abychom ochránili zájmy našich občanů,“ zdůraznil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že Elise se v roce 2005 narodila v Moskvě.

Jaký bude další osud děvčátka, které si mezitím otec v Maďarsku vyzvedl a odvezl do Francie, zatím není nikdo schopen říci. „Ocitli jsme se v opravdové slepé uličce,“ prohlásil ruský expert na ochranu dětí Alexej Golovan.

Podobné problémy hrozí také Čechům

Podle české konzulky v Moskvě Dany Denkové se do podobné pasti mohou dostat i čeští občané ze smíšených párů, v nichž je druhým partnerem ruský občan. „Globalizace postupuje a i my máme podobné problémy,“ řekla agentuře ČTK.

Situaci komplikuje, že Rusko zatím neratifikovalo příslušné mezinárodní konvence a ani neuznává rozsudky cizích soudů. České předsednictví EU se proto rozhodlo svolat poradu s konzuly ostatních unijních zemí a chce vyvolat jednání s ruskou stranou, aby v budoucnu bylo možné k řešení dospět snadněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám