Hlavní obsah

Lukašenkovi ruku nepodám, prohlásil Klaus

Novinky, ČTK, aš, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pátek obdržel pozvánku pro svou zemi na pražský ustavující summit Východního partnerství zemí Evropské unie. Předal mu ji český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jako představitel země předsedající EU. Prezident Václav Klaus je překvapen tímto pozváním a podle svých slov mu ruku nepodá.

Foto: Reuters

Alexandr Lukašenko

Článek

"Prezidenta překvapuje dvojí morálka, která je používána, a sděluje, že panu Lukašenkovi ruku nepodá a na Pražském hradě jej přijímat nebude," informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Podle české diplomacie bylo pozvání konzultováno s ostatními členskými státy EU, která se také v poslední době rozhodla k dialogu s touto zemí. Unie loni v říjnu zmírnila část sankcí, uvalených už dříve na represivní režim. Pozvánku posvětil odstupující premiér Mirek Topolánek, který bude summit vést jako zástupce předsedajícího státu EU, řekla z Minsku telefonicky mluvčí české diplomacie Zuzana Opletalová.  

Východní partnerství je jednou z priorit českého předsednictví. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová Novinkám sdělila, že pozvánka je určena Bělorusku a Schwarzenberg ji předal nejvyššímu představiteli země, kterým je právě autokratický prezident Lukašenko, označovaný za posledního diktátora Evropy. "Je ale na Bělorusku, koho do Prahy vyšle," dodala s tím, že země zvažovala i vyslání premiéra.

Dosud není jasné, jak se do akce zapojí Hrad. Podle neoficiálních informací se uvažovalo například o tom, že by Klaus mohl uspořádat společenské setkání s večeří pro účastníky summitu. 

Panu Lukašenkovi ruku nepodá a na Pražském hradě jej přijímat nebude
prezidentův mluvčí Radim Ochvat

Projekt Východního partnerství schválili koncem března lídři členských států Evropské unie. Pootevírá dveře do EU některým státům bývalého Sovětského svazu. Konkrétně jde o Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu.  

Nebylo však jisté, zda se zahájení zúčastní právě běloruský lídr Lukašenko, jehož země čelila kritice za porušování lidských práv. Lukašenko a další vysocí představitelé Minsku nemohli dokonce načas kvůli sankcím cestovat do zemí Evropské unie. V březnu ale ministři zahraničí EU prodloužili pozastavení cestovních sankcí, a připravili tak půdu pro možnou návštěvu běloruského lídra v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám