Hlavní obsah

Před tragickými následky zemětřesení varovali italští experti už v roce 1999

Řím

Expertní zpráva, kterou nechala italská Civilní obrana (PC) vypracovat už v roce 1999, upozorňovala úřady ve italských Abruzzách na nebezpečí, jež by pro tamější budovy znamenalo případné zemětřesení. Dokument vyzýval úřady, aby zajistily nápravu, nic se ale nestalo.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Zemětřesením poničený kostel v italském městě Paganica

Článek

Zpráva, kterou předložil tehdejší velitel PC Franco Barberi, obsahovala podrobnou mapu seizmických rizik nejen v Abruzzách, ale i v dalších šesti regionech na jihu Itálie. Celkem bylo prověřeno 42 106 veřejných budov a jak píší deníky La Stampa a Corriere della Sera, statici například označili 171 školních objektů za "mimořádně zranitelné".

Po zemětřesení, které 6. dubna zasáhlo oblast kolem správního střediska Abruzz Aquily, úřady konstatovaly, že bylo zničeno či nenávratně poničeno 80 procent všech tamějších školských či vzdělávacích zařízení.

Další veřejné budovy v Aquile jako prefektura, konzervatoř či knihovna, které zpráva z roku 1999 rovněž označila za rizikové, buď minulý týden otřesy zničily či vážně poškodily.

Stejné následky zanechalo zemětřesení i na 55 posuzovaných zdravotnických zařízeních, na jejichž ohrožení někdejší dokument upozorňoval. Opět jsou většinou v troskách či naprosto nepoužitelná.

Obdobné varování se týkalo i 550 historických budov postavených v centru Aquily z kamene a z cihel. Experti už před deseti lety označili jejich kvalitu za mizernou a upozornili, že v případě zemětřesení se tyto stavby téměř jistě zhroutí.

Zemětřesení, které zasáhlo Abruzzy minulý týden v pondělí, skutečně zničilo tisíce budov; 300 lidí přišlo o život a dalších 55 000 o střechu nad hlavou. Podle odhadů, které tento týden zveřejnila italská vláda, přijde náprava škod, jež napáchalo zemětřesení v Abruzzách, nejméně na 12 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Italská tragédie očima našeho reportéra

Trosky domů jako po bombardování, prázdné ulice, podivné ticho. Tak teď vypadá ve střední Itálii většina míst zpustošených pondělním zemětřesením. Situaci...

Výběr článků

Načítám