Hlavní obsah

V Polsku byla tajná věznice CIA, zadržovali v ní strůjce útoků z 11. září

Novinky, aš, Thenews.pl,. Canada Free Press
Varšava

Polská vláda věděla o tajné věznici zřízené na polském území americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA) pro lidi podezřelé z terorismu a podílela se také na utajení celé operace. Vyplývá to z dokumentů, o kterých ve středu informovala polská média. V Polsku byl krátce zadržován i strůjce atentátů z 11. září Chálid šejk Mohammed. Uvedl to ve výpovědi pro Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle informací deníku Rzeczpospolita a veřejnoprávní televize TVP se utajená věznice CIA nacházela na vojenské základně Stare Kiejkuty na severozápadě země. V prosinci 2002 na nedalekém letišti Szymany přistálo letadlo s agenty CIA na palubě, jejichž úkolem bylo zřízení věznice, napsal list.

Jeden nejmenovaný zdroj z CIA uvedl pro vyšetřovatele komise Evropského parlamentu Dicka Martyho „Máme mimořádné vztahy s Polskem. Mám zkušenost, že když nám Poláci mohou pomoci, tak to udělají.”

Od února 2003 v Szymanech přistávala letadla, která oficiálně patřila jedné soukromé americké firmě. CIA běžně využívá stroje krycích firem. Stroje přilétaly z Maroka a Afghánistánu, přičemž v polském vzdušném prostoru se jim se svolením úřadů dostalo statusu vládních letadel.

Povolení jim podle médií vydala kancelář bývalého polského premiéra Leszeka Millera na podnět ministerstva obrany. Pod některými z dokumentů je podepsán tehdejší ministr obrany Jerzy Szmajdziński a jeho náměstci. CIA při transportu a věznění údajných teroristů pomáhali příslušníci polských tajných služeb.

Polští politici, kteří tehdy stáli v čele země, ale stále popírají existenci věznic i další související informace. Miller jednoho z autorů článku Davida Dastycha označil, za „bajkaře“.

Strůjce útoků z 11. září vypověděl, že byl zadržen v Polsku

Novináři během pátrání také nalezli očitého svědka, podle nějž z letadel vyváděly osoby s pouty na rukou a se zavázanýma očima.

Dokumentace o letech je údajně neúplná, novinářům se nicméně podařilo získat fakturu na dodávku paliva pro jedno z těchto letadel, jež letělo z afghánského Kábulu do Szymany a zpět.

Jeden ze souzených spolustrůjců útoků z 11. září 2001 Chálid šejk Mohammed krátce po svém zadržení v Pákistánu v roce 2003

FOTO: ČTK/AP

V Polsku byl údajně také zadržován strůjce útoků z 11. září Chálid šejk Mohammed. Ve své výpovědi pro Mezinárodní výbor Červeného kříže, jenž potvrdil mučení vězňů na Guantánamu, řekl, že byl zadržován v Afgánistánu a Pákistánu a do USA byl přepraven přes Polsko. Mohammed uvedl, že přiletěli do země, kde byl na zemi sníh: „Myslím, že to bylo Polsko. Myslím si to, protože mi jednou donesli láhev vody a neodstranili etiketu. Na ní byla internetová adresa končící pl. Také ústřední topení bylo starého typu a předpokládal bych, že takový bych mohl vidět jen v zemích bývalého komunistického systému.

Věznice CIA v zahraničí 

Informace o tajných amerických vězeních mimo území USA se dostaly na veřejnost v roce 2005. V roce 2006 americký prezident George Bush připustil, že CIA mimo území USA zadržuje osoby podezřelé z terorismu, nespecifikoval však, ve kterých zemích.

V amerických médiích se psalo o tom, že věznice CIA jsou v Evropě umístěny v Rumunsku a Polsku. Všechny postkomunistické státy, včetně České republiky, existenci tajných vězení CIA na svém území popřely, stejně jako podezření, že svá území poskytly CIA v rozporu se standardy lidských práv k transportu vězňů.

Polské státní zastupitelství letos v únoru potvrdilo, že v zemi přistávala letadla CIA. Prokuratura se však nevyjádřila k informaci, že v letech 2002 až 2005 v Polsku údajně byla tajná vězení CIA. Evropský parlament už dva roky vyzývá Varšavu, aby k tvrzení o existenci tajných věznic CIA zaujala stanovisko. Marně.

Reklama

Výběr článků

Načítám