Hlavní obsah

Střední Itálii postihlo další zemětřesení, otřesů už bylo 10 000

ČTK, aš, Novinky, AFP, Bloomberg
Řím

Italský region Abruzzo v pondělí večer postihly další otřesy, které dosáhly síly 5 stupňů Richterovy škály. Od minulého pondělí, kdy oblast zpustošilo zemětřesení, bylo v oblasti zaznamenáno na 10 000 následných otřesů, z nichž tisíc bylo citelných, protože přesáhly 2,5 stupně Richtera, některé ale dosahovaly síly až pěti stupňů. Třetina domů v oblasti je neobyvatelná.

Článek

Následné otřesy se na tragédii výrazně podepsaly. První otřesy, které podle různých zdrojů měly sílu 5,8 nebo 6,3 stupně, přežily historické budovy se silnými zdmi. Následné otřesy ale už nevydržely a zhroutily se jako novostavby z poválečné éry.

V nejvíce postižené padesátitisícové Aquile, která je správním střediskem kraje, je zničena polovina budov, píše list Corriere della Sera. Deník La Stampa píše, že jedna pětina budov, které by bylo možné opět užívat k bydlení, musí projít podle expertíz statiků částečnými opravami, než budou předány uživatelům.

Statici však stihli zkontrolovat jen 1000 z 10 000 budov poškozených při zemětřesení. Do doby, než vyřknou svůj verdikt, musejí ve stanových městech žít i lidé, jejichž domovy zemětřesení ušetřilo. Ve stanových městech žije celkem 25 000 lidí, střechu nad hlavou jich ztratilo na 40 000.

Hrozí i nezaměstnanost, chybí peníze

Podle prvních odhadů stavebních specialistů je zřejmé, že nebude možné využívat většinu průmyslových provozů, obchodů ani úřadů. O práci tak v nadcházejících měsících přijde v regionu Abruzzo kolem 30 000 lidí.

Zemětřesení ze 6. dubna připravilo o život 294 lidí včetně 20 dětí. Mezi oběťmi jsou i dva studenti z České republiky. Hledání po dalších přeživších bylo po týdnu ukončeno. [celá zpráva]

Itálie obtížně hledá i peníze na obnovu, protože je v EU nejzadluženější. Země proto mimo jiné uvažuje i o zvýšení daní. Zvažuje se také umožnit návrat firmám, které kvůli daním z Itálie odešly. Musely by ovšem zaplatit pokutu. To by mělo přinést čtyři až pět miliard eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám