Hlavní obsah

ETA chtěla zabít španělského krále

Právo, DPA, vpl
Madrid

Ozbrojená baskická separatistická skupina ETA chtěla raketou sestřelit vrtulník nebo letadlo se španělským králem Juanem Carlosem I. na palubě. Napsal to nedělník El Correo Digital.

Foto: Dani Cardona , Reuters

Španělský král Juan Carlos I. s manželkou Sofií

Článek

List uvedl, že detaily útoku ETA zaznamenala na několika CD nosičích, které objevila francouzská policie ve francouzském městě Saint-Michel poblíž španělských hranic v roce 2004 a které analyzovaly francouzské protiteroristické služby.

Mezi další cíle raketového útoku patřili ministři, několik průmyslníků a bankéřů.

Policie potvrdila, že kromě CD nalezla ve skrýši zbytky rakety ruského původu, kterou zřejmě ETA testovala, i mapy s letovými koridory, které používalo letectvo v basickém regionu a v sousední oblasti Gironde na jihozápadě Francie. „Francouzští specialisté zkoumající plány útoku na nejvyšší představitele španělského státu usoudili, že fáze shromažďování informací se dostala do velmi pokročilého stádia,“ upozornil El Correo Digital.

Policie překazila v minulosti několik pokusů baskických separatistů zavraždit španělského monarchu včetně pokusu zastřelit ho na Mallorce v roce 2004. Král se těší ve Španělsku široké oblibě i za podíl při posilování demokracie po smrti Franciska Franka v roce 1975. Separatisté ho považují za symbol centralizovaného Španělska, které odmítají.

Baskicko a jeho svoboda - ETA

  • Euzkadi ta Askatasuna - ETA
  • organizace usiluje o vytvoření samostatného státu
  • vznikla v roce 1959 odtržením od Baskické národní strany (PNV)
  • původně bojovala proti diktátoru Frankovi, v roce 1968 vyhlásila ozbrojený boj španělské vládě
  • politickou větví ETA je strana Jednota (Batasuna, dříve Herri Batasuna, HB).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám