Hlavní obsah

Vzbouřenci v Británii zdemolovali věznici

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Jednadvacet hodin zuřila ve věznici v britském Ashwellu vzpoura zadržovaných. Po jejím skončení uvedla v neděli ráno stanice BBC, že vzbouřenci zničili tři čtvrtiny objektu, přičemž se zranili tři lidé. Bezpečnostní jednotky okolí komplexu neprodyšně uzavřely.

Článek

Vzpoura začala hodinu po páteční půlnoci místního času a policejním oddílům se násilnosti podařilo zastavit až v následující noc krátce před jedenáctou. Čtyři ubytovací křídla komplexu, dvě dílny a zdravotnické centrum skončily v troskách, poničené byly také administrativní budovy a přijímací místnost. Podle člena asociace dozorců věznic Petera Chappleho půjdou škody do stovek tisíc liber.

"Varovali jsme před nepokoji už několik měsíců, ale nikdo nás nechtěl poslouchat," dodal Chappleův kolega Colin Moses, přičemž obvinil státní správu z nedostatečného financování. Dodal, že vzpoura v Ashvellu by mohla být jen "první z množství nepokojů v roce 2009".

Vězeňská správa uvedla, že zhruba 420 vězňů přemístila do jiných zařízení, ostatních asi 180 zůstalo v Ashwellu. Všichni tři zranění jsou vězňové, mají jen lehká poranění.

Britské věznice trápí přelidněnost, ministerstvo spravedlnosti však odmítlo, že by za víkendovou vzpourou byl tento faktor. Nepokoje bezprostředně nastartovala nespokojenost menší skupiny vězňů s privilegii, jaké se mají dostávat některým jejich kolegům.  

Věznice v Ashwellu bývala dříve kasárna. Vězni v objektu pobývají od roku 1955.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám