Hlavní obsah

Brownův poradce skončil kvůli pomlouvačným e-mailům

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Poradce britského premiéra Gordona Browna Damian McBride byl nucen svůj post v sobotu opustit poté, co vyšlo najevo, že shromažďoval materiály ze soukromí předních opozičních představitelů včetně šéfa konzervativců Davida Camerona, jejichž zveřejněním je chtěl pošpinit. McBrideovy e-maily bývalému přednímu lobbistovi se dostaly do rukou politických komentátorů.

Foto: Toby Melville , Reuters

Damian McBride (vlevo) s premiérem Gordonem Brownem

Článek

Tažení za McBrideovo odvolání vedl v táboře labouristů někdejší ministr vnitra Charles Clarke. McBride se v sobotu dopoledne pokoušel odvolání odvrátit omluvou za své „dětinské a nevhodné“ komentáře, které se nezakládaly na pravdě. Premiér byl však podle listu The Guardian, který má k labouristům blízko, rozezlen a jeho úřad později vydal komuniké o McBrideově rezignaci.

McBride ze své e-mailové adresy v Downing Street posílal kompromitující historky někdejšímu labouristickému lobbistovi Dereku Draperovi, který šéfuje jednomu levicově orientovaného politickému webu. Mezi těmi, jejichž soukromí se poznámky týkaly, byl aspirant na budoucí křeslo premiéra David Cameron či stínový ministr financí George Osborne.

E-maily však obdržel i přední toryovský politický komentátor Paul Staines a konzervativní deník The Daily Telegraph napsal, že materiály byly ke koupi nabízeny také jeho redakci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám