Hlavní obsah

Vědci našli buňky na opravu poškozených chrupavek

Právo, ČTK, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Göttingen

Lékaři z univerzity v německém Göttingenu objevili ve vážně poškozených lidských chrupavkách buňky, které by možná mohly nemocnou chrupavčitou tkáň opravit. Podle agentury DPA "opravné buňky" našli v kloubech poničených artrotickými změnami.

Článek

Odborníci doufají, že by tyto buňky mohly přispět k léčbě artrózy a ukázat cestu k odstranění obtíží s koleny a kyčlemi. Tým vystopoval buňky s opravnou schopností v kloubech pacientů s pohybovými onemocněními v pozdním stadiu.

„Protože tyto buňky produkují náhradní tkáň podobnou chrupavce, mohly by být základním kamenem nové buněčně biologické léčby artrózy,“ shrnul šéf výzkumníků Nicolai Miosge.

Přesný původ buněk badatelé zatím neznají. Je možné, že pocházejí z kostní dřeně a do nemocné chrupavčité tkáně z ní doputují. „Doufáme, že by se mohly tyto kmenové buňky proměnit tak, že by znovu vytvořily tkáň chrupavky,“ uvedl Miosge. Podle něj ale k případné buněčné terapii artrózy povede ještě dlouhá cesta.

Artróza je rozšířené onemocnění kloubů, omezí hybnost a pacienti trpí bolestmi. Není možné ji vyléčit, ale v počátečních stadiích ji lze zvládnout pomocí léků a rehabilitací. V pokročilejších stadiích bývá jediným řešením kromě tlumení bolesti operace, při níž se poškozený kloub nahradí umělým.

Reklama

Výběr článků

Načítám