Hlavní obsah

Francie se pustila do Obamova plánu na jaderné odzbrojení

– Paříž

Pražský projev amerického prezidenta Baracka Obamy, v němž vyzval k jadernému odzbrojení, měl ve světě velký ohlas. Negativně ho ale vnímala jedna z jaderných mocností - Francie. Diplomatický odbor Elysejského paláce projev označil pouze jako „deklarativní“, píše list L´Figaro. Paříž zdůrazňuje, že USA jen dohánějí ujetý vlak odzbrojování.

Článek

Diplomatický odbor Elysejského paláce ve své zprávě pro Sarkozyho hodnotí Obamův projev jako ryze "deklarativní", čímž snižuje jeho reálný význam pro změnu všeobecného přístupu k jaderným zbraním. "Nejde o projev o americké bezpečnostní politice, ale o verzi pro zahraničí, která má za cíl zlepšit image Spojených států," uvádí se v textu.

Elysejský palác podle listu Le Figaro soudí, že Obama v české metropoli ve skutečnosti maskoval zpoždění, které Washington nabral v mimořádně fyzicky i finančně náročném procesu odzbrojování. Navíc Obama vlastně v mnohém pokračuje v politice svého předchůdce George Bushe.

Elysejský palác podle listu Le Figaro soudí, že Obama v české metropoli ve skutečnosti maskoval zpoždění, které Washington nabral v mimořádně fyzicky i finančně náročném procesu odzbrojování. Navíc Obama vlastně v mnohém pokračuje v politice svého předchůdce George Bushe.

Podle listu jednání s Rusy o redukci strategických zbraní o 10 000 hlavic na každé straně uvázlo na mrtvém bodě, i když Obamovo setkání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem na summitu G20 v Londýně dává naději na obnovení rozhovorů.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Americký prezident Barack Obama při projevu na Hradčanském náměstí v Praze

Americký prezident Barack Obama při projevu na Hradčanském náměstí v Praze, kde mluvil o jaderném odzrojení. FOTO: Leonhard Foeger, Reuters

Navenek ovšem Elysejský palác nedal nespokojenost najevo, návrhy amerického prezidenta zaměřené na likvidaci jaderných zbraní hodnotí jako „stoprocentně pozitivní'“, napsal Le Figaro s odvoláním na interní dokument diplomatického odboru kanceláře francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Celý projev Baracka Obamy v Praze

Paříž se podle listu nehodlá smiřovat s tím, že by jí Američané udělovali lekce v otázce odzbrojování, zvlášť když si Francouzi myslí, že v tom už hodně udělali sami. Mluvčí ministra zahraničních věcí Eric Chevallier zdůraznil, že Francie již dávno vyvíjí iniciativu ohledně jaderného odzbrojování a řekl, že je Francie vlastně vůbec první zemí, která podepsala a ratifikovala mezinárodní úmluvu o zákazu zkoušek jaderných zbraní a první vojenskou atomovou velmocí, která zrušila závody na výrobu štěpného materiálu. 

Podle listu ale může být za reakcí ještě obava, aby „příliš lichotivý obraz nového pána Bílého domu, který vyzdvihoval totální denuklearizaci, neposílil vnímání Francie jako někoho, kdo je upoután ke své úderné síle."

Reklama

Výběr článků

Načítám