Hlavní obsah

Ulice Sofie zavalily odpadky, vláda kvůli zápachu vyhlásila stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Ulice hlavního bulharského města Sofie se ocitly pod horami odpadků. Příčinou je spor mezi městem a firmou starající se o odvoz odpadu. Vláda kvůli zápachu v ulicích vyhlásila stav nouze. Podle opozice tím jen odvrací pozornost od svých korupčních skandálů a hospodářské krize.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sofii trápí odpadky již řadu týdnů. Podle bulharského premiéra Sergeje Staniševa představují za současných stoupajících teplot vážná zdravotní rizika. Město je prý neschopné tento problém samo vyřešit. Radnice ale nařčení odmítá s tím, že situace se v poslední době znatelně zlepšila.

Smetí se na ulicích metropole začalo hromadit poté, co mezi městem a firmou, která měla odvoz odpadu na starosti, došlo ke sporu o finanční vyrovnání. O úklid smetí se sice stará jiná společnost, ta ale zatím nedokázala ulice zbavit nepořádku. 

Problematické je také to, že město může ukládat odpad pouze na jednu skládku. Ta je však  přeplněná. Popeláři ho proto musí odvážet na jiná úložiště v různých částech Bulharska.

V Bulharsku se v létě uskuteční volby do národního a Evropského parlamentu. Předvolební průzkumy ukazují, že 80 procent ze 7,6miliónové populace státu si přeje odchod současné socialistické vlády. Průzkumy naopak vede charismatický starosta Sofie Bojko Borisov, někdejší bodyguard posledního bulharského komunistického prezidenta. Devětačtyřicetiletý Borisov před dvěma lety založil stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), aby prý skoncoval s korupcí a úpadkem politických špiček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám