Hlavní obsah

Berlusconi obětem zemětřesení: Berte to jako víkend v kempu

Právo, DPA, Zdeněk Nevělík (Aquila), nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aquila

Italský premiér Silvio Berlusconi známý občasnými spornými výroky nezůstal své pověsti nic dlužen ani po nynějším tragickém zemětřesení. Aby odlehčil chmurnou náladu, která nyní panuje ve střední Itálii, vzkázal, že obyvatelé města Aquila, kteří přišli o přístřeší, by měli svou nynější situaci brát jako "víkend v kempu".

Foto: Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi se zdraví se záchranáři

Článek

Italský premiér televizní stanici n-tv řekl, že je to samozřejmě "absolutní provizorium“, když někteří lidé tráví noci ve stanech.

"Je třeba to ale brát jako víkend v kempu. Nic nechybí, léky jsou, teplé jídlo také, i deky na noc,“ prohlásil Berlusconi, jenž osobně navštívil postižené v Aquile.

Foto: Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi se zdraví se záchranáři

:. Italský premiér Silvio Berlusconi se zdraví se záchranáři

FOTO: Reuters

Ničivé zkáze napomohly špatně postavené budovy

V oblastech střední Itálie postižených zemětřesením stále probíhají záchranné práce a organizuje se pomoc postiženým. Lidé se ale začínají ptát, proč otřesy, které byly podle Richterovy stupnice umírněné síly, zavinily smrt 250 obyvatel a napáchaly škody za více než 1,5 miliardy eur. Podle expertů je to proto, že budovy nebyly postaveny tak, aby mohly zemětřesení odolat.

"Zemětřesení ukázalo, že hrozba neplatí jen pro historické čtvrti. Jako prázdné skořápky se naopak sesypaly budovy postavené v 50. a 60. letech,“ povšiml si komentátor listu La Stampa.

Nejhorší je, že často jde o struktury určené veřejnosti. Ve městě Aquila byla například zcela zničena prefektura, těžce poškozena zůstala univerzita, budova soudu a nemocnice, která dokonce nedávno prošla rekonstrukcí.

V prvních desetiletích po válce se v Itálii často stavilo „rychle a úsporně“ za použití co nejméně železa, malta obsahovala méně cementu, než měla. Neprováděly se zkoušky odolnosti, nevyztužovaly se nosné zdi. První pravidla pro výstavbu budov odolných vůči zemětřesení začala platit v roce 1974. Dekret, který je měl upravit a zůstává připraven od roku 2005, ještě nevstoupil v platnost.

Prokuratura už zahájila šetření

Nejhorší ale je, že riziko se netýká jen provincie Aquila, potažmo regionu Abruzzy. Hrozba otřesů různé intenzity platí pro zhruba 45 procent celého Apeninského poloostrova. Podle deníku žije v budovách ohrožených z hlediska zemětřesení na 15 miliónů Italů.

List La Repubblica odhadl, že kdyby se na jihu Itálie země otřásla silou sedmi stupňů, stálo by to život pět až 11 tisíc lidí, zatímco v Japonsku, kde se při konstrukcích používají moderní technologie, pouhých padesát.

Státní zastupitelství v Aquile již oznámilo, že zahájí vyšetřování důvodů, proč budovy, které měly být postaveny podle pravidel týkajících se zemětřesení, neodolaly. Jde o to zjistit, jestli při vydávání povolení k rekonstrukci budov nedošlo ze strany státních funkcionářů k pochybení. Jakýkoliv však bude výsledek, životy obětem už nevrátí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám