Hlavní obsah

Při zemětřesení v Itálii zemřeli dva Češi

– Řím/Praha • Aktualizováno

V italské Aquile byla v úterý večer identifikována těla dvou Čechů, kteří při zemětřesení zahynuli v troskách jednoho z domů. Novinkám to potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Jde o chlapce a dívku, kteří byli v Itálii na studijní stáži. Rodiny obětí byly o tragédii informovány.

Článek

Opletalová uvedla, že jde o "dva Čechy, se kterými se nedařilo navázat kontakt". K nálezu mluvčí sdělila: "Nalezeni byli v troskách budovy, ve které byli ubytováni. Náš konzul je na místě a pomáhal s identifikací." Jak uvedla, chlapec a dívka "byli v Itálii na krátkodobé studijní stáži". V Aquile se zřítil Studentský dům, kde byli ubytovaní. 

Pondělní zemětřesení, které postihlo střední Itálii, si vyžádalo podle zpráv z úterního večera už 229 mrtvých a 1500 zraněných. Hospitalizováno bylo 178 osob, zdravotní stav stovky zraněných považují lékaři za kritický či velmi vážný. Oblast zasáhly v noci z pondělka na úterý další otřesy. Agentura DPA uvedla, že jejich síla byla 3,6 až 4,8 stupně Richterovy stupnice. [celá zpráva]

Záchranáři a místní obyvatelé odstraňují trosky domů.

FOTO: ČTK/AP

Italský premiér Silvio Berlusconi ujistil, že pátrání po osobách zavalených pod troskami bude pokračovat ještě dalších 48 hodin. Upřesnil, že z ruin bylo dosud vyproštěno 150 přeživších. Identifikovat se podle něho zatím nepodařilo 17 obětí.

Záchranáři vyprostili z trosek dvě studentky (Reuters/Stream)

Podle pondělní zprávy agentury ANSA měla být mezi mrtvými i česká studentka. [celá zpráva] Česká televize oznámila, že dívka je živá a už se vrátila do vlasti. Tuto informaci ale nemohla tisková tajemnice českého velvyslanectví v Římě Jitka Kruková potvrdit ani vyvrátit vzhledem ke stále kusým informacím, které poskytují italské úřady z místa katastrofy.

Aquila
Je jednou z pokladnic italské renesanční a barokní architektury. V hlavním městě regionu Abruzzo žije asi 70 000 lidí, ale i tisíce turistů a studentů. Většina centra města byla znovu vystavěna po ničivém zemětřesení z roku 1703.
Zemětřesení z neděle na pondělí tam poničilo mezi třemi a sedmi tisíci budov včetně vzácných kostelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám