Hlavní obsah

Francouzi provedli současně transplantaci obličeje a rukou

Paříž

Francouzští chirurgové vůbec poprvé na světě provedli o víkendu transplantaci části obličeje souběžně s oběma rukama nad zápěstím. Jak informovaly pařížské zdravotnické zdroje, operaci podstoupil třicetiletý muž, který v roce 2004 utrpěl následkem dopravní nehody silné popáleniny na těle.

Článek

Operace trvající kolem 30 hodin se zúčastnily čtyři desítky chirurgů a asistentů.

Týmy francouzských operatérů z pařížských nemocnic se do transplantací po vážných úrazech pouštějí stále častěji. Naposledy před deseti dny obnovila část obličeje od očí níže osmadvacetiletému muži, kterého vážně zranil výstřel z pušky. Část kůže, svalstva a kostí dostal od anonymního dárce, jímž zpravidla bývá oběť havárie v přibližně stejném věku, jako je "obdarovaný" pacient.

První transplantace obličeje na světě byla provedena v roce 2005 v severofrancouzském městě Amiens, a to na osmatřicetileté ženě, kterou pokousal pes. První transplantaci ruky nad zápěstím provedli chirurgové v roce 1998 v Lyonu. Stejný tým poprvé také na světě podnikl operaci s oběma rukama o dva roky později. Od té doby se těchto zákroků ve světě provedlo asi 40.

Reklama

Výběr článků

Načítám