Hlavní obsah

Pokus o atentát na Obamu v Istanbulu byla kachna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv/Ankara
Aktualizováno

Zpráva saúdskoarabského listu Al-Vatan, že americkému prezidentovi Baracku Obamovi během jeho pobytu v Istanbulu usiloval o život muž syrského původu, nebyla pravdivá. V úterý to uvedla agentura AP s odkazem na tureckého vládního představitele.

Foto: Kayhan Ozer/Prime Minister's Press Office/Handout , Reuters

Americký prezident Barack Obama v limuzíně v Istanbulu

Článek

Arabský deník napsal, že podezřelý chtěl Obamu ubodat a měl tři komplice. Muž byl prý syrského původu a byl zatčen v pátek. Policii se přiznal, napsal list s tím, že u sebe měl novinářský průkaz katarské televize Al-Džazíra. Vedoucí pobočky katarské televize v Ankaře reagovala, že zpráva o možném chystaném útoku na prezidenta ho a jeho podřízené zaskočila a že nikdo z nich se se zatčeným nezná.

Podle agentury AP šlo o planý poplach a americkému prezidentovi Baracku Obamovi v Turecku žádné nebezpečí nehrozilo. Zdroje agentuře řekl, že sice jednoho podezřelého policie zadržela, krátce nato ho však propustila. Byl to Turek a byl prý duševně narušený. Policisty na muže upozornil anonymní e-mail. V něm byla istanbulská adresa podezřelého.

Anonym z USA

"Nebylo to nic vážného. Policie muže propustila a řekla, že byl duševně narušený," uvedl úředník, který hovořil pod podmínkou anonymity. "Ten tip byl falešný. IP adresa počítače, z níž byl e-mail odeslán, byla ve Spojených státech," dodal zdroj AP.

Obamova evropská cesta
V úterý americký prezident návštěvu Turecka a celou cestu po Evropě končil. Během své první cesty přes Atlantik v nejvyšší funkci v USA se Obama zúčastnil vrcholných schůzek dvaceti největších hospodářských mocností (G20) v Londýně, Severoatlantické aliance ve Štrasburku a Kehlu a Evropské unie a Spojených států v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

ON-LINE: Návštěva prezidenta Obamy v Praze

V neděli v Praze pokračovala oficiálním programem návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Tisíce lidí si přišly poslechnout jeho projev na...

Výběr článků

Načítám