Hlavní obsah

Střední Itálii zasáhly další otřesy

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Střední Itálii, kterou v noci na pondělí postihlo silné zemětřesení, které si vyžádalo nejméně 207 mrtvých a 1500 zraněných, zasáhly z pondělka na úterý další otřesy. Agentura DPA uvedla, že jejich síla byla 3,6 až 4,8 stupně Richterovy stupnice. Mezitím stovky záchranářů v závodu s časem pokračovaly v pátrání po zavalených.

Článek

Podle BBC pocítil region v noci na úterý desítky následných otřesů. V Aquile byl jeden silný okolo půl jedenácté večer a trval asi dvě sekundy.

V oblasti je přes 5000 záchranářů a nemocnice volají o pomoc zdravotníky z celé Itálie. Zemětřesení zabilo nejméně 207 lidí a 1500 dalších zranilo. Mezi oběťmi má být i jedna Češka. [celá zpráva]

Pondělní zemětřesení mělo sílu 6,3 stupně.Richterovy škály.

Bez domova podle šéfa italského Červeného kříže Franceska Rochy zůstalo okolo 50 000. Vláda už v pondělí dopoledne vyhlásila nouzový stav. Lidé strávili noc v hotelích, autech či improvizovaném stanovém táboře.

Záchranáři údajně dosud z pod sutin vytáhli 100 lidí, dalším zhruba 250, o nichž se úřady domnívají, že zůstali pod troskami, však naděje s přibývajícími hodinami pohasíná. Záchranné práce zejména v Aquile přes noc nekomplikovaly jen následné otřesy, ale i silný déšť. Ve městě duchů, jak Aquilu pojmenovala stanice BBC, rovněž policie přes noc zatkla několik lidí, kteří rabovali opuštěné a poničené příbytky.

Postižená však zdaleka nebyla jen Aquila, ve vesnici Onna s 350 obyvateli zemřelo nejméně 24 lidí.

Aquila
Je jednou z pokladnic italské renesanční a barokní architektury. V hlavním městě regionu Abruzzo žije asi 70 000 lidí, ale i tisíce turistů a studentů. Většina centra města byla znovu vystavěna po ničivém zemětřesení z roku 1703.
Zemětřesení z neděle na pondělí tam poničilo mezi třemi a sedmi tisíci budov včetně vzácných kostelů.

Richterova stupnice

0 až 2 stupně - Nepocititelné

2 až 2,9 stupně -  Zaznamenatelné

3 až 3,9 stupně - Pocititelné, ale nezpůsobující škody

4 až 4,9 stupně -  Citelné třesení věcí uvnitř domů. Významné škody nepravděpodobné.

5 až 5,9 stupně - Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti.

6 až 6,9 stupně - Může ničit až do vzdálenosti 100 km.

7 až 7,9 stupně - Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.

8 nebo větší -  Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám