Hlavní obsah

Afghánská mise není jen americkou akcí, shodli se Obama a Sarkozy

Novinky, Tomáš Reiner
Štrasburk

Před slavnostním zahájením summitu NATO se v pátek v poledne sešel francouzský prezident Nicolas Sarkozy s americkým protějškem Barackem Obamou. Na následné tiskové konferenci se shodli na potřebě společného postupu v rámci NATO a širokého vnějšího záběru aliance. Afghánská mise není podle nich jen americkou akcí, ale společnou operací spojenců.

Foto: Jason Reed , Reuters

Prezidenti USA a Francie Barack Obama (vlevo) a Nicolas Sarkozy

Článek

Obama uvedl, že je potřeba zvýšit vojenské i diplomatické úsilí v Afghánistánu. V té souvislosti připomněl též Pákistán, kde rovněž působí povstalci z afghánského hnutí Tálibán. Nejde podle něj jen o potřebu nových zdrojů, ale také zefektivnění dosavadních.

Francie je podle něj v tomto směru význačným spojencem. „Francie rozumí tomu, že jestliže dovolíme působení (povstalců) al-Kajdy, ohrožuje to nejen Spojené státy, ale i Evropu, kde je ve skutečnosti, vzhledem k tomu, že je k ní geograficky blíž, riziko útoku pravděpodobnější. Toto není americká mise, ale mise NATO,“ řekl Obama. 

Francouzský prezident mu přizvukoval: „Absolutně podporujeme americkou misi v Afghánistánu.“ Dodal, že Francie nevyslyší výzvy Washingtonu k vojenskému posílení, protože do země vyslala posily už loni. Poznamenal však, že Francie je připravena poskytnou další podporu, například při výcviku afghánských sil. „Snažíme se najít řešení. Známe všechna úskalí a lidé by si jich měli být rovněž vědomi,“ sdělil Sarkozy.

Francie je podle něj USA neskonale vděčná za osvobození od německé okupace. Upozornil, že je vždy potřeba být solidární s oběťmi. Teroristické útoky, jaké zažil New York a Washington v září 2001 se podle něj mohly uskutečnit kdekoliv jinde a nebyly útokem na USA, ale útokem na demokracii.

Oba prezidenti zopakovali potřebu společného postupu v rámci aliance, ale rozšiřování partnerství s nečlenskými zeměmi, zejména Ruskem.

Reklama

Související články

Summit NATO budou provázet mohutné protesty

Do francouzského Štrasburku, kde se v pátek a v sobotu koná část summitu NATO, se sjíždějí aktivisté, kteří chtějí proti vrcholné schůzce protestovat četnými...

Výběr článků

Načítám