Hlavní obsah

AI: Francouzská policie se chová násilně vůči menšinám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Organice Amnesty International (AI) obvinila francouzskou policii, že selhala při vyšetřování násilí ve vlastních řadách. Podle zprávy zveřejněné ve čtvrtek francouzská policie dostatečně nevyšetřila nejen obvinění z bití, ale i ze zabití. Terčem policejního násilí jsou podle AI především přistěhovalci.

Článek

Podle AI vzbudil podezření vysoký počet stížností na policejní násilí a malý počet potrestaných strážců zákona. Zástupce ředitele AI pro Evropu a Střední Asii David Diaz-Jogeiox řekl: "Oběti, mnohé z nich francouzští občané z etnických menšin nebo cizinci, jsou příliš často ponechány bez spravedlnosti.“

Podle něj se v policejním sboru se násilí nijak nekontroluje a došlo k neakceptovatelné beztrestnosti sil chránících zákon.

Francouzské úřady obvinění odmítly s tím, že jakýkoliv projev policejního násilí byl vždy odsouzen. Ministr vnitra Guillaume Didier sdělil: "Žádný policista není nad zákonem“.

Francouzská policie v dobách, kdy byl ministrem vnitra současný prezident Nicolas Sarkozy, postupovala velmi tvrdě proti protestům dospívajích dětí přistěhovalců na předměstích, které zapalovaly auta. Paličské protesty propukly na podzim 2005, co se dva mladíci utíkající před policisty schovali v trafostanici a zabil je proud. Spáleno bylo asi 10 000 aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám