Hlavní obsah

Pátrání po pasažérech zřícené helikoptéry je marné, obětí může být 16

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aberdeen

Žádné výsledky zatím nepřineslo pátrání po pasažérech vrtulníku AS 332 Super Puma, který se ve středu zřítil do vod Severního moře u Peterheads, když se vracel z ropné plošiny společnosti British Petroleum. Z moře se zatím podařilo vytáhnout jen osm těl obětí. Na palubě stroje bylo 16 lidí.

Foto: David Moir , Reuters

Policisté v Aberdeenu čekají na loď s ostatky osmi obětí

Článek

"Osm těl bylo vyzvednuto a obávám se že vyhlídky zbylých osmi jsou mimořádně bezútěšné,“ řekl aberdeenský policejní mluvčí.

Pátrání pokračuje i ve čtvrtek, i když naděje na záchranu lidí v chladné vodě klesá. Susan Toddová z aberdeenské posádky Pobřežní stráže uvedla: “Jsme nyní na hranici šancí pro přežití lidí v záchranných vestách, které by měli mít.“ Uvedla že pátrání přesto pokračuje, protože není možné "snižovat vůli lidí přežít“.

Rozsáhlé záchranné operace se účastní čluny, vrtulníky královského letectva i průzkumné letouny Nimrod. V noci vlny vyvrhly části trosek vrtulníku spolu se záchranným člunem posádky.

Většinu cestujících tvořili těžaři

Na palubě vrtulníku společnosti Bond se nacházeli dva členové posádky a 14 pasažérů. Mezi nimi bylo deset zaměstnanců těžařské společnosti KCA Deutag, Devět ostrovanů a jeden z kontinentální Evropy.

Pokud se nikdo nezachrání, půjde o druhou nejtragičtější nehodu vrtulníku v Británii.

Příčina havárie vrtulníku, který ještě před pádem do vod vyslal záchranný signál, zatím není známa. Provozovatel Bond odmítl spekulace, že by na vině byla technická závada, a zdůraznil, že tento typ stroje se vyznačuje extrémní spolehlivostí. Společnost RMT, těžící v šelfu, však přesto požaduje uzemnění typu, protože v únoru se zřítila jiná Super Puma. Tehdy se osmnáct lidí podařilo zachránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám