Hlavní obsah

NATO má 28 členů, přistoupila Albánie a Chorvatsko

– Brusel

Severoatlantická aliance má od středy 28 členů. Její řady rozšířily Chorvatsko s Albánií. O jejich vstupu do aliance se rozhodlo už loni v dubnu na summitu NATO v rumunské metropoli Bukurešti. Ve středu byl ve Washingtonu formálně dokončen ratifikační proces předáním příslušných dokumentů.

Foto: Novinky

.

Článek

Ještě před časem se přitom zdálo, že by schvalovací proces nemusel být dokončen do vrcholné schůzky aliance, která se uskuteční 3. až 4. dubna v porýnském Štrasburku a Kehlu a na které by obě balkánské země měly být na nejvyšší úrovni do aliančních řad uvedeny. Důvodem byl spor mezi Slovinskem a Chorvatskem o námořní hranici a snahy některých slovinských politiků vyvolat k ratifikaci referendum, kvůli němuž by se vše zdrželo.

Nakonec se však pro vyvolání lidového hlasování nepodařilo sehnat dostatečný počet podpisů a Slovinsko jako poslední z členských zemí bloku přistoupení Chorvatska schválilo. Ratifikační proces tak byl formálně dokončen, když velvyslanci Chorvatska a Albánie předali patřičné dokumenty ve Washingtonu, kde jsou ratifikační smlouvy uchovávány.

Původně se očekávalo, že by do aliančních řad loni v dubnu na summitu mohla být přizvána i Makedonie. Té se však nepodařil vyřešit spor s Řeckem o její jméno. Rozepře, z níž se nepodařilo vymanit dodnes, spočívá v tom, že zatímco Atény tvrdí, že označení Makedonie přísluší jen oblasti na severu Řecka, tak balkánská země se ho ani kvůli vstupu do aliance nehodlá vzdát.

Reklama

Výběr článků

Načítám