Hlavní obsah

Medvěděv a Obama chtějí novou smlouvu o jaderných zbraních ještě letos

Novinky, Tomáš Reiner
Londýn

Rusko a USA se shodly na tom, že uzavřou ještě letos novou smlouvu o snížení svých jaderných arzenálů. Ve společném prohlášení to ve středu v Londýně uvedli prezidenti Dmitrij Medvěděv a Barack Obama. Nový dokument má nahradit smlouvu START, jejíž platnost vyprší koncem roku. Prezidenti se dohodli snížit počet jaderných hlavic pod úroveň, která byla dohodnuta v roce 2002.

Foto: Jason Reed , Reuters

Dmitrij Medvěděv s Barackem Obamou

Článek

Prohlášení uvádí, že doby, kdy obě země proti sobě stály jako nepřátelé, jsou pryč. "Máme spoustu společných zájmů a jsme odhodláni vzájemně spolupracovat... Nesouhlas vyjadřujeme otevřeně... a s respektem k postojům druhého," shodli se prezidenti.

USA a Rusko chtějí podle prohlášení dostát své klíčové role při snižování počtu jaderných zbraní ve světě. Moskva se s Washingtonem shodla na potřebě nahradit dosluhující smlouvu START novou dohodou. Vyjednavači by podle prezidentů měli začít okamžitě pracovat a o výsledcích svých jednání předložit do července zprávu. START vyprší v prosinci a do té doby má být podepsán nástupce dokumentu.

Chtějí spolupracovat i přes spory o radar

Mezi Ruskem a USA podle prohlášení přetrvávají neshody ohledně případného umístění amerického obranného štítu v ČR a Polsku, obě země nicméně hodlají v oblasti protiraketové obrany spolupracovat.

Důležitým prvním krokem v tomto směru bylo obnovení spolupráci na úrovní Rusko-NATO.

Hovořilo se i o Íránu, který má podle obou státníků právo na civilní nukleární aktivity, nicméně by přitom měl spolupracovat s mezinárodními inspektory MAAE.

Obama s Medvěděvem diskutovali též o ekonomické krizi a v té souvislosti o potřebě posílení mezinárodního měnového a finančního systému a nastartování růstu.

Proces jaderného odzbrojování USA a Ruska
Dohody o omezování jaderných zbraní mezi USA a Ruskem se táhnou do éry Sovětského svazu a studené války. První rozhovory o snižování arzenálů se datují do šedesátých let. Tehdy měla každá země k dispozici přes 30 tisíc nukleárních hlavic.
První významnou dohodou byla SALT. Zkratka z anglického Strategic Arms Limitation Talks (Rozhovory o omezení strategických zbraní) naznačuje, že nešlo o redukování počtu hlavic, nýbrž omezování rozšiřování arzenálů. Dohoda SALT II z roku 1979 nebyla sice plně ratifikována, ale byla dodržovaná, a to dokud během svého druhého funkčního období americký prezident Ronald Reagan nepřekročil její limity.
Klíčovým zlomem pak byla jednání Reagana se sovětským protějškem Michailem Gorbačovem. Po dohodě ze summitu v Reykjavíku se země zbavily celkem více než 2 600 střel.
Dohodu v červenci 1991 nahradila smlouva START. V roce 2002 navíc prezidenti USA George Bush a Ruska Vladimir Putin podepsali Smlouvu o omezení strategických útočných zbraní (SORT). V té se obě strany zavázaly snížit svůj jaderný arzenál o 1700 až 2200 hlavic.

Reklama

Výběr článků

Načítám