Hlavní obsah

Náhrobní kameny padlých z Dukly skončily na skládce

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Přes čtyřicet náhrobních kamenů se jmény vojáků padlých v průběhu karpatsko-dukelské operace druhé světové války skončily na skládce u Svidníku. Čtyřicet let k nim kladly věnce tisíce lidí, v úterý skončily na smetišti. Informovala o tom televize Joj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Při rekonstrukci hřbitova na Dukle v 90. létech byly vyměněny náhrobní kameny za nové a ředitel Vojenského historického ústavu Miroslav Čaplovič dal staré náhrobní kameny umístit do depozitáře muzea. Poškozené kameny měli dělníci zakopat. Místo toho se objevily na skládce.

Čaplovič to považuje za dehonestující a chce dát celý případ prošetřit. "Likvidace měla být taková, aby tyto náhrobní kameny nebyly nedůstojným způsobem pohozeny. Moc mě mrzí, jak to dopadlo," řekl ředitel Vojenského historického ústavu.

Náhrobní kameny našel na skládce místní obyvatel Jozef Miklonko. "Bylo mi do pláče, když jsem na skládce mezi Svidníkem a Bardejovem objevil náhrobní kameny hrdinů, kteří nás osvobodili," říká Miklonko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám