Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně a Frankfurtu proti G20

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kolem 20 000 lidí demonstrovalo v sobotu odpoledne v německé metropoli Berlíně proti nadcházejícím summitům hospodářských mocností (G20) a NATO, nejméně 12 000 lidí demonstrovalo v centru Frankfurtu nad Mohanem. Obě původně pokojné demonstrace poznamenaly ke konci výtržnosti.

Foto: Reuters

Hospodářské velmoci podle demonstrantů nemohou adekvátně reagovat na současnou hospodářkou krizi.

Článek

Jen v Berlíně se protestů zúčastnilo podle policejních údajů kolem 15 000 lidí, kteří přišli na výzvu sdružení antiglobalistů Attac, Levice, Zelených a celé řady nevládních organizací. Organizátoři odhadli počet demonstrantů na více než 25 000.

Po poklidném manifestačním průvodu východní částí metropole desítky z nich na závěrečné akci před berlínskou radnicí vyvolaly potyčky s policií. Nasazeno bylo kolem tisícovky těžkooděnců. Nejradikálnější jádro několika stovek protestujících, oblečených v černém, házelo po policistech skleněné nebo naplněné plastikové láhve a odpalovalo dělbuchy, což se neobešlo bez několika lehčích zranění. Několik výtržníků policie zadržela.

Foto: Reuters

Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně a Frankfurtu proti G20.

:. Po poklidném manifestačním průvodu východní částí metropole desítky z nich na závěrečné akci před berlínskou radnicí vyvolaly potyčky s policií.

FOTO: Reuters

Pestrá směsice manifestujících se v Berlíně a Frankfurtu sešla pod heslem "Nebudeme platit za vaši krizi", které je namířeno proti krizové politice německé vlády. Demonstranti se obávají, že následky krize odnesou daňoví poplatníci, a zejména ti s nízkými příjmy.

Foto: Reuters

Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně a Frankfurtu proti G20.

:. Na transparentech demonstrantů před sebou mohl číst hesla jako "Krize má jméno kapitalismus" nebo "Německo je nemocné: trpí Merkelovou".

FOTO: Reuters

Vrcholem závěrečné manifestace před berlínskou Červenou radnicí byl projev postkomunistického předsedy parlamentní frakce strany Levice Gregora Gysiho, jenž mimo jiné požadoval zestátnění velkých bank a přerozdělování ve prospěch chudých. Na transparentech demonstrantů před sebou mohl číst hesla jako "Krize má jméno kapitalismus" nebo "Německo je nemocné: trpí Merkelovou". Někteří lidé mávali sovětskými, východoněmeckými či kubánskými vlajkami.

Foto: Reuters

Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně a Frankfurtu proti G20.

:. Demonstrace v Berlíně

FOTO: Reuters

Ve Frankfurtu nad Mohanem policie hovořila nejméně o 12 000 účastnících, ovšem organizátoři uváděli i ve finanční metropoli počet 25 000 demonstrantů. Při závěrečné akci na centrálním náměstí Römerberg se pod palbou vajec ocitl předseda Levice Oskar Lafontaine, jenž musel svou řeč dokončit za policejní hradbou. Předák krajních levičáků přitom požadoval zvýšení daní bohatým, neboť právě oni podle něj zavinili současnou ekonomickou krizi, a musí za ni také zaplatit.

Foto: Reuters

Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně a Frankfurtu proti G20.

:. Ve Frankfurtu nad Mohanem policie hovořila nejméně o 12 000 účastnících, ovšem organizátoři uváděli i ve finanční metropoli počet 25 000 demonstrantů.

FOTO: Reuters

Hlavním terčem nevole levicových aktivistů, antiglobalistů, antikapitalistů, ekologistů a odborářů je nadcházející summit dvacítky největších vyspělých a rozvojových ekonomik (G20), který se uskuteční příští týden v Londýně. Po londýnském summitu se ve francouzském Štrasburku a německých městech Kehl a Baden-Baden uskuteční také summit NATO k 60. výročí existence aliance.

Foto: Reuters

Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně a Frankfurtu proti G20.

:. Demonstranti se obávají, že následky krize odnesou daňoví poplatníci, a zejména ti s nízkými příjmy.

FOTO: Reuters

Hospodářské velmoci podle demonstrantů nemohou adekvátně reagovat na současnou hospodářkou krizi. Podle rozvojových a ekologických organizací by tuto roli měla převzít OSN, neboť jinak prý hrozí, že budou kráceny prostředky na rozvojovou pomoc.

Foto: ČTK

Tisíce lidí demonstrovaly v Berlíně a Frankfurtu proti G20.

:. Policie dohlíží na demonstranty.FOTO: ČTK

"Chceme solidární společnost a konec neoliberální politiky," formulovala cíl protestujících jejich mluvčí Christina Kaindlová. Podle dalšího ze spoluorganizátorů demonstrací Michaela Prütze je dnešek pouze první z řady protestních akcí. "Naším cílem jsou francouzské poměry," uvedl Prütz s odkazem na stávky a akce v sousední zemi, kde minulý týden už podruhé v tomto roce stávkovaly statisíce lidí na protest proti postupu vlády proti krizi.

Demonstrace v Německu se konaly souběžně s protestními průvody v Londýně a několika dalších evropských městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám