Hlavní obsah

Obama přednese klíčové projevy v Praze a ve Francii

Dva klíčové projevy má na programu své nadcházející první zámořské cesty v úřadu amerického prezidenta Barack Obama. Ve Francii promluví o transatlantických vztazích Spojených států a v České republice na téma nešíření jaderných zbraní. Agendu Obamovy cesty zveřejnila agentura AP s odvoláním na prezidentova zahraničněpolitického poradce Denise McDonougha.

Článek

Obama příští týden zavítá na summit skupiny největších světových ekonomik G20 do Londýna, na summit NATO, na vrcholnou schůzku USA a Evropské unie v Praze a na závěr i do Turecka.

"Je to příležitost nejen ke konfrontaci se zděděnými výzvami, které Obamova administrativa převzala, nýbrž i k tomu dodat novou energii našim spojenectvím, abychom mohli čelit rýsujícím se hrozbám 21. století," řekl McDonough.

Jeho diskusím s jednacími partnery bude jistě dominovat ekonomika. Prezident ale bude mít podle svých poradců na jednacím programu i otázku nešíření jaderných zbraní, problematiku klimatických změn a energetické bezpečnosti, terorismus i svou novou strategii pro Afghánistán a Pákistán, napsala AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám