Hlavní obsah

Berlusconi spojí svou stranu s Mussoliniho nástupci

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský premiér Silvio Berlusconi v pátek spojí svou středopravou stranu Vzhůru Itálie (PI) s postfašistickým uskupením Národní aliance (AN). Na třídenní oslavy vzniku nové pravicové strany Lid svobody (PDL) vynaložili organizátoři tři milióny eur (81 miliónů korun) a akce skončí v neděli slavnostním projevem Berlusconiho v Římě.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusoni v železničářské čepici

Článek

Národní aliance zanikla minulý víkend. Vyvinula se v roce 1994 z Italského sociálního hnutí, nástupce po válce zakázané Národní fašistické strany někdejšího diktátora Benita Mussoliniho. Gianfranco Fini (57), šéf AN a předseda dolní komory parlamentu, původně spojení své strany, v koalici druhé největší, s Berlusconiho uskupením odmítal. Teď ho komentátoři tipují jako nejpravděpodobnějšího budoucího nástupce 72letého Berlusconiho.

Fini léta bojuje proti spojování jeho strany s Mussolinim. Někdejší člen neofašistického mládežnického hnutí odvolal některá svá dřívější tvrzení, navázal kontakt s italskou židovskou komunitou, opakovaně se vypravil do Izraele a odsoudil Mussoliniho antisemitské výroky. Na otázku, zda si pořád myslí, že Mussolini byl největším státníkem 20. století, jak pronesl v roce 1994, odpověděl tento týden, že nikoliv.

PDL má podle Finiho být stranou širokého záběru a skutečnou protiváhou v současnosti i tak dost rozkolísané levice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám