Hlavní obsah

Francie zatrhne manažerům vysoké odměny

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie chce po masových protestech veřejnosti zatrhnout vyplácení přemrštěných odměn a „zlatých padáků“ vysokým firemním manažerům, zejména pak u podniků, které dostanou kvůli hospodářské krizi státní pomoc. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Info to ve čtvrtek potvrdil mluvčí vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) Frédéric Lefebvre.

Foto: Philippe Wojazer , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

„Nepřichází v úvahu, aby si někteří šéfové a topmanažeři stahovali peníze daňových poplatníků pro sebe,“ zdůraznil Lefebvre s tím, že v červnu by měl parlament schválit zákon, který by tyto praktiky znemožnil. „Bude to zcela zakázané,“ dodal mluvčí. Označil za nespravedlivé, když například zaměstnanci dostanou přidáno o čtyři procenta, zatímco šéfové 40 největších koncernů si polepší o 57 procent.

Z vládních kruhů v Paříži se také proslechlo, že prezident Sarkozy chce u státem podporovaných firem prosadit i zákaz opčních nákupů akcií za zvýhodněné ceny pro manažery. Ve středu navíc ultimativně vyzval šéfku francouzského svazu podnikatelů (MEDEF) Laurence Parisotovou, aby si firmy dobrovolně zavedly pravidla, která by zabránila přeplácení vedoucích pracovníků. Parisotová to ale odmítla s tím, že sami šéfové by se v této záležitosti měli chovat morálně. MEDEF podle ní nemá ani moc ani vůli vnucovat soukromým společnostem nějaká pravidla. Sarkozy na to reagoval rčením, že „nelze přimět k pití osla, který nemá žízeň“ a že to tedy vyřeší stát.

Šéfa pobočky 3M drželi zaměstnanci dva dny

Po dvou dnech zajetí ve vlastní kanceláři propustili ve čtvrtek zaměstnanci šéfa francouzské pobočky společnosti 3M v Pithiviers u Paříže Luka Rousseleta. Zmocnili se jej proto, aby si vynutili ústupky ve sporu o proplácení prostávkovaných dnů a o výši odstupného pro pracovníky, kteří mají být propuštěni. Za zprostředkovatelské pomoci státu se oběma stranám podařilo docílit kompromis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám