Hlavní obsah

Krejčíř byl zadržován neprávem, rozhodl Evropský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Štrasburk

Prodloužení vazby uvalené na nyní uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře, který byl v letech 2003 až 2004 rok zadržován v souvislosti s jeho vyšetřováním z úvěrových podvodů, bylo porušením Evropské konvence lidských práv. Rozhodl o tom ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, na kterého se se stížností proti České republice Krejčíř obrátil.

Foto: ČTK

Radovan Krejčíř

Článek

Rozhodnutí je pro Krejčíře podle soudu dostatečným zadostiučiněním, a žalující tak nemá nárok na vysoké finanční odškodnění ve výši miliónu Kč za ušlý zisk a kolem 237 000 eur (skoro 6,5 miliónu Kč) mimo jiné za advokáta, které požadoval. Tribunál Krejčířovi uznal pouze právo na vyplacení 5000 eur od českého státu na soudní výlohy.

Soud také uznal, že Krejčířovi nebyly zajištěny dostatečné podmínky pro odvolání proti vazbě. Naopak neuznal, že by mu bylo zcela znemožněno dostat se podmínečně na svobodu výměnou za zákonné záruky.

Krejčíř, který nyní žije v Jihoafrické republice, se domáhal ve Štrasburku uznání, že byl v daném časové období zadržován neoprávněně na základě nedostatečných důvodů.

Radovan Krejčíř
Narodil se 4. listopadu 1968 v Dolním Žukově na Karvinsku. Jeho matka Naděžda byla kadeřnice, otec Lambert technik.
Vystudoval ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě, absolvoval v roce 1991. Na konci 80. let obchodoval s tuzexovými bony a vydělal tím stovky tisíc korun. Na začátku 90. let pak provozoval zástavárny.
V roce 1992 si vzal svou současnou ženu Kateřinu. Vystudovala hru na housle. Mají spolu syna Denise.
Později vydělal velké peníze na investicích v kupónové privatizaci. V této době působil v mnoha společnostech.
V roce 2003 skončil kvůli jedné kauze ve vazbě, po roce byl propuštěn. Krejčíř je obviněn ve dvanácti kauzách, většinou jde o podvody či nelegální převody peněz.
V roce 1996 koupil seychelské občanství, které se mu hodilo po útěku z Česka v roce 2005. Seychely své občany nevydávají.
V dubnu se pokusil Krejčíř o vstup do JAR na falešný pas, přičemž byl na českou žádost zatčen. V únoru 2008 soud rozhodl, že Krejčíře do Česka nevydá.

Jaké trestné činy měl Krejčíř spáchat

:: příprava vraždy

:: příprava vraždy :: podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod

:: příprava vraždy :: podvod :: zločinné spolčení :: daňový únik :: nedovolené ozbrojování :: úvěrový podvod :: omezování osobní svobody

:: vydírání

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám