Hlavní obsah

Topolánek ve Štrasburku kritizoval USA a socialisty

Novinky, Tomáš Reiner
Štrasburk
Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek v roli předsedy Evropské rady ve středu na půdě europarlamentu ve Štrasburku znovu za evropskou sedmadvacítku odmítl protekcionismus národních ekonomik. Kritizoval v té souvislosti některé kroky Spojených států, které označil za cestu do pekel. Zároveň ujistil, že demise české vlády předsednictví neohrozí a obvinil socialisty z obstrukcí.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Mirek Topolánek na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku

Článek

"Důvodem, proč se musím vrátit do Prahy, jsou bezprecedentní obstrukce socialistů, kterým čelíme po celou dobu předsednictví. Že vláda bude v demisi, předsednictví určitě neohrozí. To, že socialisté nevzali na vědomí, že ČR předsedá evropské radě, že odmítají základní úroveň spolupráce, nejvíc poškozuje právě sociální demokracii. Předsednictví by tím utrpět nemělo," řekl na úvod svého proslovu k europoslancům Topolánek.

Jeho slova kritizoval šéf socialistů v EP Martin Schulz, podle kterého Topolánek zapomněl, že nereprezentuje pouze sebe, ale celou Evropskou unii.

USA opakují chyby z 30. let, varoval Topolánek

"Obrovské finanční injekce do hospodářství jsou cestou do pekel,“ uvedl Topolánek s tím, že USA opakují chyby z 30. let 20. století. "Je třeba se poučit z historických knih, které zřejmě leží někde pod nánosem prachu,“ dodal s poukazem na vládní výpomoc americké vlády krachujícím velkým podnikům či na výzvy, aby Američané kupovali americké výroby.

"Nestačí do systému jen nalít peníze, navýšení likvidity není samo o sobě odpovědí,“ poznamenal Topolánek s tím, že je potřeba, aby banky půjčovaly peníze, ale za současné situace nemají dostatečnou důvěru. Podle Topolánka navíc neexistuje v dnešní době žádná izolovaná ekonomika, z čehož vyplývají všechny argumenty proti národnímu ochranářství.

Topolánek: Odmítám, že děláme málo

Topolánek si velmi pochvaloval výsledky jarní Evropské rady. K opatřením proti finanční a hospodářské krizi uvedl: "Odmítám, že děláme málo. Uvedu jen jedno číslo - 400 miliard eur.“

Dodal, že kromě tohoto hospodářského stimulu rada schválila též navýšení disponibilní částky pro Mezinárodní měnový fond na 75 miliard eur a navýšení garancí na bankovní půjčky mimo eurozónu na 50 miliard eur.

Fiskální stimuly jsou podle Topolánka jen jedním ze tří pilířů budoucího postupu Evropské unie a zemí G20 v krizi. Dalšími jsou regulace a napravení chyb a obnovení liberalizace světového obchodu.

Částka, kterou USA vyčlenily na záchranu ekonomiky, tvoří téměř 800 miliard dolarů. Prezident Barack Obama navrhuje pro příští rok rozpočet 3,6 biliónu dolarů, s nímž se nese další propad do schodku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám