Hlavní obsah

V čele Slovenska stane Ivan Gašparovič nebo Iveta Radičová

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

První kolo přímých prezidentských voleb na Slovensku vyhrál současný prezident Ivan Gašparovič, který získal 46,71 procenta hlasů. Na druhém místě se umístila společná kandidátka opozičních stran Iveta Radičová se ziskem 38,05 procenta hlasů. Oba postupují do druhého kola voleb, které se bude konat 4. dubna.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Do druhého kola prezidentské volby postoupila proti Ivanu Gašparovičovi kandidátka opozice Iveta Radičová.

Článek

Účast ve volbách dosáhla 43,6 procenta. Rozdíl mezi Gašparovčem a Radičovou byl mnohem menší než předpokládaly průzkumy. Sama Radičová přiznala, že odhadovala 55% hlasů pro současnou hlavu státu a 32% pro sebe.

"Jsem vítězem prvního kola. Druhé kolo voleb bude mít stejný výsledek, protože voliči vědí, kdo jim může pomoci v těžké situaci," reagoval Gašparovič na výsledky voleb v sídle svého volebního štábu v obci Limbach nedaleko Bratislavy.

Foto: Jan Koller, ČTK

Úřadující slovenský prezident Ivan Gašparovič dorazil 21. března za velkého zájmu novinářů do volební místnosti v jedné z bratislavských škol, aby zde odevzdal svůj hlas v prvním kole prezidentských voleb.

Úřadující slovenský prezident Ivan Gašparovič zvítězil v prvním kole voleb.

FOTO: Jan Koller, ČTK

Do Hotelu Limbach ho přišel podpořit také premiér Robert Fico, hokejisté Jozef Golonka a Marek Uram a další příznivci. Právě podpora Fica, jako nejpopulárnějšího politika Slovenska, je pro Gašparoviče velkou výhodou.

Radičová se chce před druhým kolem voleb hlavy státu soustředit na přesvědčování voličů, kteří se prvního kola nezúčastnili. "Druhé kolo je pro mně obrovskou výzvou. Z podpory občanů se cítím velmi silná," řekla zjevně dojatá Radičová. Před druhým kolem bude rovněž důležité, kdo získá hlasy neúspěšných kandidátů z prvního kola.

Výsledky prvního kola:
Ivan Gašparovič46,74 %
Iveta Radičová38,05 %
František Mikloško5,42 %
Zuzana Martináková5,12 %
Milan Melnik2,45 %
Dagmar Bollová1,14 %
Milan Sidor1,11 %

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám