Hlavní obsah

EU definitivně pootevřela dveře zemím bývalého SSSR

Lídři členských států Evropské unie v pátek na summitu v Bruselu definitivně schválili projekt takzvaného východního partnerství. Ten v podstatě pootevírá dveře do EU některým státům bývalého Sovětského svazu. Konkrétně jde o Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová

Článek

Kromě prohloubení diplomatických vztahů nicméně unie počítá i s větší finanční pomocí pro vybrané země, původně mělo jít o 350 miliónů eur (zhruba 9,5 miliardy korun), nově ale státy bývalého SSSR získají do roku 2013 celkem 600 miliónů eur (zhruba 16,2 miliardy korun).

Projekt východního partnerství je jednou z priorit současného českého předsednictví EU a oficiálně začne na začátku května nejspíš v Praze, i když to stále není jasné. "Náš velký sen se podařil. To je to nejdůležitější," řekl novinářům po skončení summitu český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Zatím ovšem není jasné, zda se zahájení zúčastní i běloruský lídr Alexandr Lukašenko, jehož země čelila kritice za poškozování lidských práv. Lukašenko svého času dokonce kvůli sankcím nemohl cestovat do Evropské unie. Ministři zahraničí EU nicméně v pondělí prodloužili pozastavení cestovních sankcí, a teoreticky tak připravili půdu pro návštěvu běloruského lídra v Praze. Podle Schwarzenberga bude pozvání běloruského prezidenta ovšem záležet na jeho "chování".

Země bývalého SSSR poskočí o stupeň výš

Východní partnerství by mělo vyjmenovaným zemím umožnit za určitých podmínek uzavření takzvaných asociačních dohod s Evropskou unií. Znamenalo by to, že státy bývalého SSSR poskočí o stupínek výš na žebříčku vztahů s evropským společenstvím. Dosud totiž spadají pod takzvanou Evropskou politiku sousedství (ENP), která upravuje vztahy unie s řadou států světa na několika kontinentech.

Případné uzavření asociačních dohod ale státy zavazuje k přijetí některých evropských standardů, které se týkají například ochrany lidských práv a nutí zemi ke spolupráci s některými mezinárodními institucemi. Jde především o Radu Evropy nebo Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám