Hlavní obsah

Rukojmí: Střelec z Winnendenu vraždil pro zábavu a hledal další školu

Winnenden

Tim Kretschmer, který minulý týden v německém Winnendenu zavraždil 15 lidí, střílel své bývalé spolužáky pro zábavu. Uvedl to ve své výpovědi řidič Igor Wolf, kterého Kretschmer držel dvě hodiny jako rukojmího. Jeho zážitky otiskl německý týdeník Stern.

Článek

Wolf osudného 11. března čekal v autě na svou ženu kousek od střední školy, kde sedmnáctiletý chlapec postřílel devět žáků a tři učitelky. Mladík ozbrojený devítimilimetrovou berettou krátce před desátou hodinou naskočil do jeho Volkswagenu Sharan zadními dveřmi a poručil mu, aby ujížděl rychle pryč.

Po celou dobu jízdy přes Stuttgart až k městečku Wendlingen si prý střelec hrál levou rukou s municí a pravou mířil na řidiče.

Dvě hodiny hrůzy

"Už jsem zabil 15 lidí ve své bývalé škole a ještě jsem dneska neskončil," řekl mu údajně Kretschmer a zeptal se ho: "Myslíš, že najedeme ještě jinou školu?"

"Připravuje se na další střelbu, proletělo mi hlavou," popsal Wolf své pocity časopisu.

Foto: Reuters

Devítimillimetrová beretta, ze které střílel Kretschmer.

:. Devítimillimetrová beretta, ze které střílel Kretschmer.

FOTO: Reuters

Řidič se snažil pachatele, který se mu prý jevil jako blázen, uklidnit. Zeptal se ho, proč střílel. "Ze srandy. Protože to byla zábava," odpověděl mu prý mladík zcela zřetelně.

Během jízdy Wolf údajně také přemýšlel, jak svému únosci utéct nebo jak na něj upozornit policii. Nakonec od toho ale upustil. "V Tübingenu jsme zastavili na semaforu. Tam mě napadlo, že bych jednoduše otevřel dveře a utekl. Byli tam ale lidi, žena s kočárkem a další děti. Co si myslíte, že by udělal, kdybych vyskočil ven? Byl připraven okamžitě střílet a bylo mu jedno, jestli mladé nebo staré," líčil cestu s mnohonásobným vrahem, o němž si myslí, že byl psychicky nemocný.

Otci dvou dětí, který se živí jako řidič vysokozdvižného vozíku, se nakonec podařilo Kretschmerovi zmizet až na dálničním výjezdu před Wendlingenem, když jim policejní hlídka nařídila sjet do odstavného pruhu. Tam Wolf z jedoucího auta vyskočil. Ve městě vzdáleném asi 40 kilometrů od Winnendenu se pak mladík zastřelil vražednou zbraní, kterou vzal z nočního stolku svého otce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám