Hlavní obsah

Fico odmítl odpovědnost za útoky na Romy v Maďarsku

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico v úterý důrazně odmítl informace, které se objevují v Maďarsku, že za posledními protiromskými útoky v zemi může stát slovenská tajná služba. "Země, která má vážné ekonomické a sociální problémy, může mít tendence, že se pustí cestou nacionalismu a extremismu," uvedl.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Robert Fico

Článek

Fico prohlásil, že Slovenská republika nemůže za sociální a ekonomické těžkosti Maďarska. "Extremismus nachází živnou půdu v zemích, kde dochází k vážným sociálním a ekonomickým problémům," zdůraznil.

V poslední době zažilo Maďarsko několik vážných útoků na Romy. V listopadu 2008 hodili do domu ve jihomaďarském městě Pécs granát, který zabil romský manželský pár. V únoru 2009 v obci Tatárszentgyörgy podpálili dům romské rodiny. Když otec v náruči s pětiletým synem utíkal z hořícího domu, oba usmrtily výstřely z brokovnice.

Protiromské nálady se v zemi vyhrotily po vraždě rumunského házenkáře ve městě Veszprém. Za vraždou stál gang místních Romů.

Některé maďarské internetové zdroje v uplynulých dnech naznačily, že za protiromskými útoky by mohla stát slovenská tajná služba, jako tomu bylo údajně při sérii bombových útocích v létech 1996 až 1998. Z bombových útoků v Maďarsku byly tehdy podezřelé postavy ze slovenského podsvětí, které měly mít kontakty na tehdejší Slovenskou informační službu pod vedením Ivana Lexy. Mezi nimi měl být například také Jozef Roháč, kterého před časem zatkli v Praze a následně vydali do Maďarska. Roháč měl stát také za vraždou Roberta Remiáše, přítelem Oskara Fegyverese, korunního svědka únosu syna tehdejšího prezidenta Michala Kováče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám