Hlavní obsah

Rakušané spatřili Fritzla poprvé na vlastní oči, nervózní tvář si zakryl šanonem

Novinky, Tomáš Reiner
Sankt Pölten
Aktualizováno

V pondělí stanul poprvé před soudem pachatel nejhoršího incestu v rakouských dějinách. Veřejnost se při zahájení procesu měla možnost poprvé na vlastní oči přesvědčit, že Josef Fritzl skutečně není fantom. Podle svého právníka byl 73letý vysloužilý elektrotechnik před začátkem soudu nervózní.

Foto: POOL/Helmut Fohringer , Reuters

Josef Fritzl u soudu

Článek

Fritzl přišel v šedém obleku za doprovodu šestice policistů a po celých asi deset minut, kdy v soudní síni mohli být novináři, si zakrýval tvář modrým kancelářským šanonem, což vytvářelo bizarní dojem. Reportéři na Fritzla křičeli otázky, které ignoroval. Promluvil jen tehdy, aby soudu potvrdil své jméno.

Soudkyně Andrea Humerová pak připomněla obvinění vůči Fritzlově osobě a dodala, že každý v Rakousku má právo na spravedlivý proces. Státní prokurátorka Christiane Burkheiserová pak přečetla plné 27stránkové znění obžaloby. To už byly kamery ze síně vykázány.

Foto: POOL/Helmut Fohringer , Reuters

Josef Fritzl u soudu

Josef Fritzl u soudu

FOTO: POOL/Helmut Fohringer , Reuters

Německý list Bild nedávno podotkl, že 32letá prokurátorka byla ve funkci teprve deset měsíců, když dostala Fritzlův případ na starosti. Burkheiserová usiluje, aby byl Fritzl do konce života uvězněn v zařízení pro duševně nemocné recidivisty.

Obžalobě se však bude doživotní trest prosazovat před předsedající soudkyní a osmičlennou porotou obtížně. Trest by Fritzl dostal v případě, že bude uznán vinným z vraždy jednoho z dětí, které zplodil s dcerou, již 24 let věznil ve sklepě rodinného domu. Dítě zemřelo krátce po porodu a Fritzl jeho tělo spálil. Obžaloba argumentuje tím, že se zabráněním lékařského zákroku dopustil vraždy. Faktických důkazů má ale málo a Fritzl obvinění popřel, stejně jako obvinění ze zotročování, za které mu hrozí 20 let vězení.

„Bojím se,“ svěřil se Fritzl

I když Fritzl přiznal znásilňování, omezování osobní svobody, incest a vyhrožování násilím, trest dostane pouze za jeden zločin, protože rakouské právo nezná trest souhrnný. V tomto případě se tedy Fritzl a jeho právníci snaží, aby dostal maximálně 15 let za mřížemi, které hrozí za znásilňování. Fritzl podle dřívějších vyjádření nicméně počítá s tím, že z vězení už nevyjde.

Proces s ním probíhá s vyloučením veřejnosti a měl by trvat týden. Dcera Elisabeth u soudu osobně nebude, v úterý má vypovídat přes telemost. Děti, které má s otcem, výpověď odmítly. Její bratr Harald však na lavici svědků bude.

Podle právníka Rudolpha Mayera byl Fritzl před začátkem procesu nervózní. „Řekl mi: ‘Pane Mayere, bojím se’,“ uvedl s tím, že nemá žádnou obzvláštní strategii pro obhajobu.

Vězeňské úřady mezitím uvedly, že Fritzla permanentně kontrolují pro případ, že by chtěl spáchat sebevraždu. „Nechceme nic riskovat. Je pod stálým dohledem,“ řekl Günther Mörwald, šéf věznice v Sankt Pöltenu.

Kauza Fritzl

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Elisabeth musel omámit. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Tři ze zbylých dětí se otci podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Lisu (16), Moniku (14) a Alexandera (12) vychovával společně se ženou. Ostatní děti, Felix (5), Stefan (18) a Kerstin (19) nikdy nespatřily denní světlo.

Na skutečnost se přišlo, až když Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a v utajení se učí žít se zbytkem rodiny a zvládat běžné situace.

Fritzla poslal v březnu soud na doživotí za mříže a nařídil mu léčbu.

Chronologie případu Josefa Fritzla 28. srpna 1984 - Fritzl uvěznil tehdy osmnáctiletou dceru Elisabeth ve sklepě svého domu v Amstettenu. Po následujících 24 let ji měl opakovaně zneužívat a zplodit s ní sedm dětí. Tři děti byly celou dobu vězněny v podzemí spolu s matkou. Další tři vyrůstaly v domě s Fritzlem a jeho zřejmě nic netušící manželkou. Sedmé dítě zemřelo krátce po porodu a Fritzl měl jeho tělo spálit v kotli. 19. dubna 2008 - Jedno z vězněných dětí, devatenáctiletá Kerstin, upadlo do bezvědomí a Fritzl je odvezl do nemocnice. Personálu řekl, že matka dítěte je nezvěstná. Lékaři v médiích vyzvali matku, aby se jim přihlásila, Elisabeth se o výzvě dozvěděla a začala na otce naléhat, aby ji odvezl za dcerou do nemocnice. 26. dubna 2008 - Fritzl přivezl Elisabeth do nemocnice. Při odchodu byli oba zadrženi policií. Vyšetřování odhalilo pozadí celého případu. 27. dubna 2008 - Fritzl kriminalistům prozradil, kde přesně se v domě nachází podzemní úkryt a jak překonat jeho elektronické zabezpečení. Informace o případu se dostala do médií. 28. dubna 2008 - Policie sdělila, že případ považuje v zásadě za objasněný - Fritzl se k činům plně doznal. 29. dubna 2008 - Testy DNA prokázaly, že Fritzl je otcem všech šesti žijících dětí. 4. května 2008 - Šéf vyšetřovatelů Franz Polzer oznámil, že policie nenašla žádné důkazy o případných spolupachatelích. 5. května 2008 - Polzer uvedl, že Fritzl svůj čin plánoval dlouho dopředu. Základ skrýše byl vybudován v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci domu. 7. května 2008 - Fritzl byl poprvé předveden k výslechu před státní zástupkyni. Projevil ochotu spolupracovat. 1. června 2008 - Kerstin Fritzlová byla probuzena z umělého spánku a po týdnu se připojila k ostatním členům rodiny, kteří se zotavovali v psychiatrické léčebně. Červenec 2008 - Elisabeth Fritzlová začala vypovídat. 13. listopadu 2008 - Proti Fritzlovi byla vznesena obžaloba, obsahující mimo jiné i obvinění ze zotročování a vraždy. 29. prosince 2008 - Právník Elisabeth Fritzlové oznámil, že jeho mandantka opustila spolu se svými dětmi psychiatrickou kliniku a přestěhovala se do vlastního domu na utajeném místě. 9. února 2009 - Na Fritzlův majetek byl vyhlášen konkurz. Média spekulovala, že Fritzl má miliónové dluhy. 16. března 2009 - Začíná proces s Josefem Fritzlem. Rozsudek má být vynesen 20. března

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám