Hlavní obsah

Protivládní demonstranti se v Budapešti střetli s policií

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V neděli večer se v Budapešti odehrály střety mezi protivládními demonstranty a policií. Policie použila k rozehnání demonstrantů slzní plyn. Protestní akce se konaly v rámci 161. výročí protihabsburské revoluce z roku 1848.

Článek

Část demonstrantů unikla před policií do budovy Západního nádraží. Honička s policií pokračovala na kolejišti. Automobilová doprava byla v okolních ulicích odkloněna.

Maďarská policie byla v pohotovosti, protože v sobotu odhalila v centru města několik připravených zápalných lahví a pod zaparkovanými automobily také zásoby dlažebních kostek. Rovněž v uplynulých letech došlo 15. března k ostrým střetům mezi protivládními demonstranty a policií.

Přísahali členové Maďarské gardy

Několik stovek nových členů polovojenské Maďarské gardy složilo v neděli slib na budapešťském Náměstí hrdinů. Slib se konal u příležitosti oslav revoluce 1848. Oslavy začaly vztýčením státní vlajky před budovou parlamentu.

Přísaha Maďarské gardy

FOTO: ČTK/AP

Na náměstí se objevila skupina protivládních demonstrantů, kteří v průběhu slavnosti vytrvalým skandováním požadovali demisi premiéra Ference Gyurcsánye. Policie zadržela 19 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám