Hlavní obsah

Papež publikoval v ultrapravicovém nakladatelství

Novinky, aš, Novinky, Der Spiegel

Papež Benedikt XVI. souhlasil v roce 1997, kdy byl ještě kardinálem, s uveřejněním své stati ve sborníku 1848 - dědictví a závazek. Titul přitom připravilo nakladatelství Aula-Verlag ze Štýrského Hradce, které vydává krajně pravicové tituly, mimo jiné i knihy od popírače holocaustu Davida Irvinga. Jde o další argument pro ty, kdo tvrdí, že papež má blízko ke konzervativní pravici. Naposledy vyvolalo skandál zrušení exkomunikace biskupa, který popíral holocaust.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Skandál s papežovým příspěvkem začal před několika týdny, když o něm informoval poslanec za rakouské zelené Karl Öllinger. Mluvčí vídeňského arcibiskupství v únoru chtěl zahrát míč do autu, když uvedl, že nakladatelství použilo kardinálův článek zjevně bez svolení autora. „Neptali se ho, zda ho mohou přetisknout,“ napsala katolická agentura Kathpress.

Časopis Spiegel však získal dopis někdejšího Ratzingerova tajemníka Josefa Clemense z 30. září 1997, v němž "z pověření pana kardinála Ratzingera" dává souhlas s otištěním textu ve sborníku nakladatelství Aula-Verlag. (To nemá nic společného se stejnojmenným německým nakladatelstvím vydávajícím především přírodopisné knihy). Sborník dávali dohromady dva známí pravicoví extremisté. Profil nakladatelství je přitom zřejmý z toho, že vydává knihy britského autora Davida Irvinga, který adoruje Třetí říši a její vojenské představitele, nebo vzpomínky syna Rudolfa Hesse. Velkou pozornost věnuje i židovské otázce.

Časopis před třemi roky vyvolal v Rakousku skandál, když jeho vydavatel Herwig Nachtmann vychvaloval článek popírače holocaustu Waltera Lüftla. V příspěvku Přírodní zákon platí pro Nacisty i antifašisty vychvaloval Lüftlův článek Holocaust, víra a fakta jako milník na cestě k pravdě. 

Rakouská krajně pravicová strana Svobodných, vedená tehdy Jörgem Haiderem se poté od magazínu, který využívala jako stranický tiskový orgán, distancovala.

Hnědé skvrny na pověsti papeže

S hnědou minulostí a náklonností bojuje Josef Ratziger od svého zvolení na papežský stolec. Hned po jeho zvolení se propíral fakt, že byl jako dítě v Hilterjugend. [celá zpráva]

Papežovu pověst letos poškodilo zrušení exkomunikace čtyř biskupů z tradicionalistického Bratrstva svatého Pia X., které odmítá závěr druhého vatikánského koncilu z 60. let i kvůli rozhodnutí zlepšit vztahy s Židy.

Člen bratrstva, britský biskup Richard Williamson, krátce před zrušením exkomunikace švédské televizi řekl, že v plynových komorách nezemřel žádný Žid. [celá zpráva ] Papež pak musel uznat, že se v jeho případě rozhodl nemoudře. Benedikt XVI. ocenil i papeže Pia XII., který se otevřeně nacistům nestavěl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám